Fügét mutattak a klímaváltozásnak

Legtöbbünk számára már nyilvánvaló a klímaváltozás és annak következménye a növénytársulásokra. Lassú átalakulásban van az agrárium szerkezete is. A szakember szerint ezáltal többek között a füge is valószínűleg egyre jobban érzi majd magát nálunk, erre utal kártevőinek megjelenése is.

A fügék nemzetségébe sok faj tartozik, ezért jó tisztázni, hogy fügén azt a közönséges fügét értjük, amely bokor vagy fa formájában ismert. Törzse szürke, levelei ötkaréjúak, vörösbarna, húsos termése van. Alapvetően a mediterráneumban honos, de más vidékeken is jól honosodik – mondta Orlóczy László, a Budapesti Füvészkert igazgatója a Kossuth Rádió Oxigén című műsorában.

Kifejtette, kevesen tudják, hogy Magyarországon nagyon rég meghonosult növény. Egyes feltételezések szerint már a római korban is jelen volt nálunk.
Az adást itt hallgathatja meg

Hozzátette, a klímaváltozásra tekintettel a jövőben valószínűleg egyre jobban érzi majd magát mifelénk, erre utal, hogy kártevői is jól boldogulnak. Eddig úgy hitték, nincsenek kártevői, néhány éve viszont már megjelentek, ami szintén a klíma felmelegedésére utal - fejtette ki.

Idehaza szelektált fajtái is vannak. Az 1950-es években, amikor a déligyümölcsfélékkel foglalkoztak, a füge is előtérbe került, érdemes is volt vele foglalkozni, mert ekkor gyűjtötték össze az ország területéről az úgynevezett tájfajtákat. Ízletes, érdekes és jól akklimatizálható fajtákat találunk közöttük - magyarázza.

A szakember kifejtette, rengeteg fügekárosító rovar behatolt már az országba, várhatóan előbb-utóbb a megtermékenyítő faj is megérkezik. Ennek egyetlen gátja a hideg tél, ami akadályozza áttelelését. A füge megtermékenyülése nagyon különleges folyamat, mert a fügedarázs a serlegvirágba tojja petéit, és a belőlük kikelő rovarok végzik el a megporzást.

A Mecsek déli oldalán beérett füge 2006-ban. (MTI-fotó: Kálmándy Ferenc)

A Mecsek déli oldalán beérett füge 2006-ban. (MTI-fotó: Kálmándy Ferenc)



Szavai szerint, ha nincs megporzás, akkor a fügefélék nagy része nem hoz termést. Szerencsénk, hogy hazánkban olyan fügecsoport (az adriai típus) honosult meg, amely nem igényel megporzó rovart (partenokarp faj, azaz megtermékenyítés nélkül hoz termést).

Éghajlatunk már most annyira megváltozott, hogy vannak művelt fügeültetvényeinek, és a magyar füge megjelent a piacon, a fügetermékek a boltokban. A szakember hangsúlyozta, akkor a legfinomabb a termés, ha már meghasad a héja, mert akkor a legédesebb a gyümölcs. Kicsit később már erjedésnek indul, kicsivel előtte pedig még túlságosan tejes és zöld.

A füge egyik legegyszerűbb elkészítési módja a lekvár, a másik népszerű megoldás az alkoholos erjesztés, például pálinka vagy bor előállítása. Nagyon magas cukortartalma miatt könnyen cefrézhető és kifőzhető belőle az alkohol. Aszalható is: a dalmát vidékeken például az érett fügét olívaolajban, babérlevéllel, rozmaringgal ízesítve teszik le, ezáltal kellemes köretként fogyasztható; emellett savanyítható is.