A Telluride-i Filmfesztiválon debütál a Saul fia az Egyesült Államokban

A pénteken kezdődő Telluride-i Filmfesztiválon debütál a Saul fia az Egyesült Államokban, a Colorado állambeli hegyi városban megrendezett seregszemle korábban olyan Oscar-díjas alkotások amerikai vagy világpremierjének adott otthon, mint A mások élete, a Gettómilliomos, A király beszéde, a 12 év rabszolgaság vagy a Birdman.

A már 42. alkalommal megrendezett nagy presztízsű Telluride-i Filmfesztivál hagyományaihoz híven idén is csak a program kezdete előtti napon hozták nyilvánosságra a meghívott alkotásokat. Nemes Jeles László Cannes-i nagydíjas filmjét a rendező és Röhrig Géza főszereplő jelenlétében mutatják be a mustra 27 alkotást felvonultató főprogramjának részeként.

A Saul fiát szintén műsora tűzik a szeptember 10-én kezdődő Torontói Filmfesztivál különprogramjában. Az alkotás kanadai premierje így az Észak-Amerika legnagyobb nemzetközi filmes seregszemléjének számító, idén 40. születésnapját ünneplő fesztivál nyitónapján lesz, a vetítések után közönségtalálkozó várja az érdeklődőket.



Nemes Jeles László filmjét emellett levetítik a spanyolországi San Sebastian-i Filmfesztivál Gyöngyök elnevezésű válogatásában szeptember második felében, valamint a hónap végén kezdődő 53. New York-i Filmfesztiválon is, amelyet a Egyesült Államok kulturális fellegvárában, a Lincoln Centerben rendeznek meg. Októberben Nagy-Britanniában és Belgiumban mutatkozik be a Saul fia, amely meghívást kapott londoni és a genti filmfesztiválok versenyprogramjába is.

A Filmalap támogatásával és a Laokoon Filmgroup gyártásában készült Saul fia című film Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjakért folyó versenyben. Az alkotást június 11-i premiere óta több mint 83 ezren látták a magyar mozikban