ORFK: a rendőrség a szükséges mértékben van jelen a pályaudvarokon

Az ORFK magyar és angol nyelven adott ki közleményt.

Csütörtök reggel beengedték a migránsokat a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába, visszavonták a rendőröket, akik eddig lezárva tartották a főbejáratot és az oldalbejáratokat is ellenőrizték - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről. A bevándorlók zsúfolásig megtöltötte egy szerelvényt, a lépcsőkön is lógtak. A vonat hosszas várakozás után indult el Sopron felé, de Bicskén megállt, ahol a rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz próbálják kísérni a bevándorlókat, hogy a bicskei befogadóállomásra szállíthassák őket.

A rendőrség a szükséges mértékben van jelen a pályaudvarokon és azok közvetlen környékén, az illetékességébe tartozóan fenntartja és biztosítja a közrendet, közbiztonságot - közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság. A magyar és angol nyelven egyaránt közzétett közlemény szerint a közrend és a közbiztonság fenntartása, az utasforgalom, a személyszállító vonatok közlekedésének biztosítása kiemelt rendőri feladat.


Azt írták: a Magyarországra nehezedő példátlan mértékű migrációs nyomás ellenére a rendőrség ennek a kötelezettségének maradéktalanul eleget tett és eleget tesz. A rendőrség intézkedéseinek, a változó helyzetre történő rugalmas reagálásának köszönhetően - Európa egyes országaival ellentétben - Magyarország vasúti közlekedésében jelentős fennakadást nem okozott az illegális bevándorlás.

A közleményben kiemelték: Magyarország egyetlen vasútállomásán, vasúti szerelvényén sem történt tragédia, személyi sérülés az illegális bevándorlók tömeges jelenlétére visszavezethetően. Magyarország egyetlen vasúti pályaudvarát sem dúlták fel illegális bevándorlók, nem keletkeztek jelentős károk. A rendőrség a jövőben is higgadtan, az összes körülményt figyelembe véve arányosan, törvényesen és szakszerűen reagál az illegális bevándorlásból következő rendőrségi feladatokra - írták.

Budapest, 2015. szeptember 3.
Rendőrök és illegális bevándorlók egy Sopronba tartó vonaton a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 3-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán



A rendőrség a belföldi személyszállító szerelvényeket továbbra is kíséri és ellenőrzi, a szerelvényeken tartózkodó illegális bevándorlókkal szemben alkalmazza a schengeni határellenőrzési kódex előírásait, vizsgálja magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét.