Így és ennyiért szülnek a magyar nők

A kényelemnek ára van: a magánklinikák hat számjegyű összegeivel szemben az állami intézményekben a szolgáltatások többsége ingyenes a szülő nőknek.

Napjainkban egyre többen készülnek tudatosan gyerekvállalásra. Az egészséges életmód és táplálkozás mellett nagy mennyiségű szakirodalom is hozzáférhető a kismamáknak. És bár egy gyerek születését nevezhetjük akár csodának, akár életre szóló élménynek, egy biztos: fájdalommal jár. Ezért nem is olyan meglepő, hogy a nők ma már egyre inkább azokat a kényelmi lehetőségeket helyezik előtérbe, amelyek megkönnyítik a vajúdást, a szülést, a gyermekágyas időszak első napjait. Régebben elképzelhetetlen volt bármiféle külön óhaj a szülés körülményeit illetően, ma már szinte minden kórház kínál valamiféle alternatívát.

Budapest, 2015. május 10. Az apa elvágja újszülött kisfia köldökzsinórját a Honvédkórház - Állami Egészségügyi Központ szülészet-nőgyógyászati osztályán 2015. május 10-én, a születés hetén. A születés hetét minden évben, az anyák napja utáni héten rendezik. Barnabás 3675 grammal, egészségesen született, szülei harmadik gyermekeként. (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

(MTI-fotó: Bruzák Noémi9



A választás szabadsága meghódította a szülészeteket

Az egyik legismertebb alternatív módszer, az ún. gyöngéd születés metódusa egy francia szülész nevéhez fűződik. Frederic Leboyer szerint az újszülött is érzelmekkel bíró emberi lény, akinek születése közben különféle ingerekkel kell megbirkóznia. A francia orvos a keleti kultúra és filozófia hatására kialakított módszerének a lényege, hogy a szülést követően a gyermeket az anya hasára teszik, a köldökzsinórt pedig csak akkor vágják el, amikor már megszűnik benne a vér áramlása. Az újszülöttet nem fürdetik meg, mivelhogy a magzatmáz értékes tápanyagokat tartalmaz.

A szülészorvosok viszonyulása sokat változott az utóbbi másfél évtizedben, a szülésztársadalom mára alkalmazkodott a kismamák részéről felmerült igényekhez – mondta el a hirado.hu-nak Végh György, a Szent János Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzátette, hogy hazánkban is mutatkozik igény az alternatív szülési módok iránt, bár elsődlegesen nem ez a fő szempont a kórház kiválasztásakor. A főorvos elmondta, hogy Magyarországon már régóta választható a szülészorvos, a szülésznő választási lehetősége újabb keletű lehetőség. A kórházban figyelmet fordítanak a szülés közbeni gátvédelemnek, ezt azonban mindig az aktuális helyzet dönti el – jegyezte meg.

(MTI-fotó: T. Asztalos Zoltán)



Hasonló szemléletet képvisel a SOTE II. Sz. Nőgyógyászati Klinikája is. Ács Nándor igazgató elmondta, hogy a klinika egészséges középutat választott az alternatív szülési lehetőségeket kínálók között. Amíg mindenki – a kismama és a baba is – biztonságban van, a kórházban a lehetőségekhez képest bármilyen vajúdási mód engedélyezett – jegyezte meg az igazgató.

A hazánkban is elérhető alternatív módszerek

Amikor szülési módszerekről beszélünk, inkább a vajúdással kapcsolatos lehetőségek jöhetnek szóba. A testhelyzet sokat segíthet a fájdalomcsillapításban és a szülés gyorsabb lefolyásában. A térdelés, a guggolás vagy az oldalt fekvés enyhíthet a vajúdó nő fájdalmain. Tehát amit napjainkban alternatívnak nevezünk, az valójában a szülés legtermészetesebb formája.

Alternatív szülésről elsősorban akkor beszélhetünk, ha a körülmények a szülő nő kérésének és igényének megfelelően alakíthatók. Az elérhető lehetőségek ugyan kórházanként változók, de labda, zuhanyozó vagy kád ma már szinte mindenhol van.

A vízben való szülés ugyan rejt magában veszélyeket is, de elfogadott, hogy csökkentheti a szülési fájdalmakat – mondta el Végh György. A langyos víz lazítja az izmokat, a nyomásviszonyok pedig tehermentesítheti a vajúdó nő gerincét. A fővárosi Szent János Kórházban is elérhető már a labdás vagy a kádban szülés az alternatív lehetőségek közül – tette hozzá a főorvos. Megjegyezte, a nők vajúdása a kórházban sokféle testhelyzetben kivitelezhető. Egészen addig, míg beavatkozás nem szükséges, a kismamára van bízva a módszer megválasztása - mondta.

(MTI-fotó: Kovács Tamás)



Ács Nándor szerint a zuhany és a labda a legnépszerűbb a II. Sz. Nőgyógyászati Klinikán, a vízben vagy a bordásfalon vajúdási lehetőségekkel kevesen élnek. Ezért a négy szülőszobából gyakorlatilag csak az egyikben található kád – tette hozzá.

Mennyibe kerül az anyák nyugalma?

A választható alternatív szülési módszerek az állami kórházban ingyenesen elérhetőek a nőknek. A költségvetést ilyenkor a kórház által nyújtott hotelszolgáltatások terhelik. A fővárosi Szent János Kórházban a foglalható, az újdonsült édesanya kényelmét kielégítő, komfortos egyágyas szoba igénybevétele – amelyből hat van az intézményben – napi kilencezer forintba, míg az egy darab elérhető kétágyas szoba hatezer forintba kerül. Ugyanez a szolgáltatás a II. Sz. Nőgyógyászati Klinikán tízezer és ötezer forintért érhető el.

Ennél azért jóval nagyobb összegeket kérnek a fővárosban működő magánklinikák. Egy pesti magánkórházban a legolcsóbb szülés is bő félmillió forintba kerül, és csakis az intézmény által kínált terhesgondozáson (ára 380-490 ezer forint között) részt vett kismamáknak elérhető. Az összegek természetesen tartalmazzák a terhesség alatti szükséges vizsgálatok díját is, valamint olyan hotelszolgáltatásokat, amelyek az állami intézményekben fizetősek. Ilyen például az exkluzív egyágyas, saját fürdőszobás szoba, illetve a napi háromszori étkezés az à la carte kínálatból.

Hasonló árakkal működik Budán is egy magánklinika, amelyben egy exkluzív szülési csomag több mint egymillió forintba kerül. Ez utóbbi intézményben a máshol ingyenesen választható szülésznői szolgáltatás ötvenezer forintjába kerül egy kismamának.

(MTI-fotó: Asztalos Zoltán)



Hogy kinek melyik a fontosabb: a kényelem vagy a megfizethetőség, mindenki eldönti maga. Azt azonban érdemes tudni, ez csupán a kezdete azoknak a költségeknek, amit egy szülő a gyerekére költ élete során.