Ideiglenes befogadóközpontot hoznak létre Szabadkán

Néhány héten belül ideiglenes befogadóközpontot hoznak létre a migránsok számára Szabadkán, a 75 fő befogadására alkalmas objektum felszerelése azért fontos, mert közeleg a tél - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb kormányfő csütörtökön Szabadkán, miután ellátogatott a központ számára kijelölt helyre.

A befogadóközpontban a migránsok egészségügyi ellátást, élelmet, vizet és takarót kapnak, valamint lehetőség lesz a tisztálkodásra is. A létesítményt annak a régi téglagyárnak a közelében alakítják ki, ahol jelenleg a migránsok meghúzzák magukat, mielőtt elindulnának a zöldhatár felé.


Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter néhány napja kijelentette, hogy Szerbia nem épít tartós befogadóközpontokat, csak átmeneti objektumokat alakít ki.

"Ezt a válságot nem mi okoztuk, ezek az emberek pedig nem szándékoznak Szerbiában maradni, (.) egyáltalán nem áll szándékunkban rákényszeríteni őket arra, hogy ott maradjanak, ahol nem akarnak maradni" - hangsúlyozta.

Az ideiglenes befogadóközpontot adományokból építik fel, az adományozó pedig feltételezhetően a német Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) humanitárius szervezet lesz.

A szerb kormányfő a közszolgálati televízió beszámolója szerint kijelentette, országa nem fog idegengyűlölőként viselkedni a migránsokkal szemben, hanem az európai értékek mentén lép fel. Mint mondta: csalódottnak érzi magát azért, mert egyesek a közösségi oldalakon negatív kommentárokat fogalmaznak meg, azt írják, hogy a migránsokat "ki kell dobni az országból, sőt néhányan nem is nevezik őket embereknek".

Emlékeztetett arra, hogy a szerbek is menekültek a délszláv háború idején, így nem érti, hogyan lehetnek most ilyen érzéketlenek más háborús menekültekkel szemben.

"Felkérném mindazokat a zseniket, akik különböző elméleteket gyártanak, meg azokat a zseniket is, akik a lakosságot ijesztgetik, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységgel" - fakadt ki Aleksandar Vucic a Blic című napilap honlapján olvasható tudósítás szerint.

Hozzátette: van jobb és okosabb náluk, aki majd a migránsok és Szerbia jövőjére is gondol.