"Utazási iroda" és "fejvadász cég" szervezi a menekültek szállítását

Az embercsempészet az esetek többségében szervezett formában zajlik, és a professzionális bűnözők közül sokan törvényesen működő vállalkozásokkal fedezik a tevékenységüket. Utazási irodának vagy fejvadász cégnek tüntetik fel magukat.

Akár harmincezer embercsempész is részt vehet a közel-keleti és afrikai menekültek Európába szállításában - közölte csütörtökön az Europol európai rendőri együttműködési szervezet helyettes vezetője, volt cseh országos rendőrkapitány.

Oldrich Martinu a Radio Impuls nevű cseh rádiónak adott interjújában arról számolt be, hogy az Európai Unióban (EU) 30 ezer ember ellen folytattak le vizsgálatot embercsempészet miatt, 1400 eljárás pedig még folyamatban van.

A cseh rendőrség volt vezetője elmondta, hogy  tájékoztatott Martinu.

A hágai székhelyű szervezet igazgatóhelyettese kijelentette, nincs rá bizonyíték, hogy a menekültek között terroristák vagy dzsihadisták érkezhettek Európába, ennek a lehetőségét azonban nem lehet kizárni.



Szerinte ez hosszú távon komoly biztonsági kockázatot képvisel, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport külföldi harcosainak egy jelentős része ugyanis Európában élő kisebbségek tagja volt korábban. "Ezek a külföldi harcosok az EU-n belül bárhol elkövethetnek terrorcselekményt" - mondta Martinu.

Európában egyre élesebb vita bontakozik ki a kontinenst érintő menekültválság kezeléséről. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén eddig legalább 332 ezer illegális bevándorló és menekült érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába.