Robbanás fenyegeti Európát - írta Orbán Viktor a FAZ vendégkommentárjában

A magyar miniszterelnök szerint akit lerohannak, az senkit nem tud befogadni, és védelmébe vette az ideiglenes műszaki határzár felépítését. A kommentárból a konzervatív német lap szerdán közölt részleteket online felületén.

Orbán Viktor azt írta, hogy az Európai Unió "elhibázott bevándorláspolitikát" folytat, és "felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt".



Hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a külső határok védelme. "Ezért fontos az a kerítés, amit mi, magyarok építünk. Nem jókedvünkből tesszük, hanem mert szükség van rá" - írta a kormányfő. Hozzátette: "eléggé lehangoló, hogy rajtunk, magyarokon vagy éppen a spanyolokon kívül senki nem akarja megvédeni Európa határait".

A FAZ online felületén megjelent előzetes szerint Orbán Viktor vendégkommentárjában kiemelte, "az emberek azt akarják, hogy urai legyünk a helyzetnek, és védjük meg a határainkat".

Minden egyéb kérdésről "csak azután érdemes beszélni, ha feltartóztattuk az áradatot" - írta a miniszterelnök.
Orbán Viktor az előzetes ismertetés alapján aggasztónak nevezte, hogy az európai eszme kisebbségbe kerülhet saját kontinensén.

Vagy nem aggasztó-e önmagában is, "hogy az európai keresztény európai kultúra már arra is alig képes, hogy saját keresztény értékrendjében tartsa Európát?" - vetette fel a kormányfő a német lapban csütörtökön megjelenő írásában.