Tízéves moratóriumot szeretne az emlékműállításra a Mazsihisz elnöke

Legalább tíz éven keresztül legyen országos moratórium, ne épüljenek olyan emlékművek, amelyek a XX. század vitatott korszakaival foglalkoznak - így reagált a Népszabadság szerint Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szabadság térre tervezett emlékműre.

A lap keddi cikkében felidézi: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere július végén, a Gulág Emlékbizottság ülése után bejelentette, hogy társadalmi vitát indít egy, a Szabadság térre tervezett szovjet megszállási emlékműről, amely - közlése szerint - civil szervezetek kezdeményezésére került napirendre. Majd a miniszter kérte a zsidó szervezeteket, nyilvánítsanak véleményt.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. MTI Fotó: Komka Péter



A különféle emlékmű- és szoborállítási tervek vagy megvalósításuk folyamatosan súlyos indulatokat gerjesztenek Magyarországon - mondta Heisler András. Magyarországnak végre egy kis nyugalomra van szüksége, nem pedig újabb és újabb konfliktusokra.

A Mazsihisz véleménye egy vélemény - mondta a lapnak Balog Zoltán. A miniszter szerint ezen álláspont mögött egy rossz elképzelés húzódik a közélet természetéről. A vitában, a párbeszédben való részvételnek nincs alternatívája. Az élet ugyanis nem áll meg, és ha mi valamit üresen hagyunk, akkor oda "benyomulnak" mások, és elfoglalják a teret - fejtette ki.



A miniszter azt szeretné, ha a szovjet megszállás áldozatainak emlékműve 2017. február 25-re elkészülne.