A Keleti lezárása miatt alig érkezett menekült Bécsbe

Hétfőn 3650 menekült érkezett Magyarországról a bécsi Westbahnhof pályaudvarra, kedd délutánig mindössze százötven - közölte az osztrák rendőrség szóvivője az MTI-vel.

Roman Hahslinge elmondta, hogy kedden a menetrend szerinti járatok futottak be a bécsi pályaudvarra, szám szerint nyolc, és még további négyet várnak. Tájékoztatása szerint a kedden érkezett mintegy százötven migráns többsége már tovább is utazott az osztrák fővárosból.



A szóvivő szerint azért érkeztek ilyen kevesen, mert a magyar hatóságok lezárták a budapesti Keleti-pályaudvart. A Kronen Zeitung osztrák lap értesülése szerint javarészt szíriai, afganisztáni és iraki menekültek érkeztek, akik Németország és Svédország fele utaztak tovább.

A kedden érkezett migránsok közül senki nem nyújtott be menedékkérelmet a bécsi pályaudvaron.

Az osztrák vasúttáraság (ÖBB) mindazonáltal további menekültek érkezésével számol, ezért válságstábot hozott létre. Megerősítették a pályaudvaron dolgozók létszámát, a társaság harminc további munkatársat küldött a Westbahnhofra, hogy segítsenek a menekültek eligazításában. Az ÖBB továbbá idegen nyelveket beszélő kollégákat küldött a Hegyeshalomnál lévő vasútállomáshoz.

A Westbahnhofon az osztrák vasúttáraság (ÖBB), a bécsi rendőrség, a Caritas segélyszervezet és a mentők egy közös műveleti központot alakítottak ki, és együtt végzik a migránsok felügyeletét, ellátását. A műveletek irányítása a bécsi rendőrség és az ÖBB kezében van.

Az osztrák rendőrségi vezető, Roman Hahslinger elmondása szerint azért van kevés rendőr a bécsi Westbahnhofon, mert elsősorban az embercsempészek kézre kerítésére koncentrálnak, és arra is hivatkozott, hogy már egyre kevesebb a bevethető rendőr. Elmondta: a vágányok mellett nem végeznek ellenőrzést. A pályaudvaron jelenlevő rendőrök az esetleges menedékkérelmeket regisztrálják.

Délutánra megtelt adományokkal a bécsi Westbahnhof pályaudvar. Az osztrákok annyi italt, ételt és egyéb tisztálkodó szert vittek a pályaudvarra, hogy délután egy időre fel is függesztették átvételüket. Miután a Caritas segélyszervezet további asztalokat állított fel elhelyezésükre, folytatták az adományok átvételét.

A Twitter közösségi oldalon teszik közzé az ott dolgozó önkéntesek, hogy a menekülteknek mire van szükségük. A segélyszervezet vezetője elmondta, hogy egy üresen álló irodaépületben éjszakázhatnak a migránsok, az ÖBB ezen túl további helyiségeket nyit meg számukra.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) elnöke Facebook-oldalán köszönte meg a társaság dolgozóinak a helytállást.