A gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Corvinus három budai kara

Palkovics László felsőoktatási államtitkár jelentette be az átszervezés hírét keddi sajtótájékoztatóján. Az átalakítás tervezett időpontja 2016. január 1-je, azaz ekkortól csatlakozna az élelmiszer-tudományi, a kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez. A három karon 4500 hallgató folytat tanulmányokat.

Az államtitkár az átalakítást többi között azzal indokolta, hogy a Corvinuson a budai és a pesti karok gyakorlatilag egymástól függetlenül, egymás mellett működtek eddig, és nincs szinergia.



Kifejtette: a három pesti kar az elmúlt időszakban jelentős átalakításon ment át, meghatározták az egyébként is kiváló képzések új irányait, megállapodásokat kötöttek, s ezek hozzájárulhatnak a fejlődéshez. További cél, hogy 2016 szeptemberétől Székesfehérváron kihelyezett közgazdasági képzések folyhassanak a BCE keretén belül - jelezte.

Hozzátette: tisztában vannak vele, hogy a változtatások indulatokat generáltak. Mindazonáltal nincs szó a budai campuson az arborétum értékesítéséről, és év végéig tervet dolgoznak ki a campus rendbetételére, arra, milyen funkciókat töltsön be a jövőben. Ehhez 50 millió forint áll rendelkezésre.

Megjegyezte: Magyarország továbbra is Budapest-centrikus ország, a hallgatók szeretnek itt tanulni, ezért a campus áttelepítésére nincs szándék. Az az alapvető szándék, hogy rendbe tegyék - erősítette meg.

Rögzítette: az átalakításokkal sem itt, sem más esetben hallgatói érdek nem sérül, a budai karok hallgatóinak nem kell majd Gödöllőre utazniuk. Az egyeztetésekben a hallgatói képviselők is részt vettek - jelezte hozzátéve: az oktatóknak szintén nincs okuk aggodalomra. Utalt a Corvinus hallgatói önkormányzatának augusztus végi állásfoglalására, miszerint elkötelezettek az egyetem hatkarúsága mellett, amennyiben azonban a fenntartó úgy dönt, meghatározott feltételekkel - fejlesztési terv, az oktatói állomány megőrzése - elfogadhatónak tartják a SZIE meg a Corvinus budai karai integrációját.

Szintén 2016 januárjától kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem átalakulása: a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi kar, valamint a győri Apáczai Csere János kar kiválik, s a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik. A Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai képzést folytató zalaegerszegi képzési helye 2016. január 1-től a Pannon Egyetem részeként működik majd.

A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni székhelyén egy erős, faipari és erdőmérnöki képzési profilra építő ágazati egyetem jöhet létre 2017. július 1-jétől, a szombathelyi karok önállóvá válásával egyidejűleg.

A korábbi terveknek megfelelően átalakítják a Szent István Egyetemet, jövő július 1-jétől kiválik az állatorvos-tudományi kar, és önálló, ágazati felsőoktatási intézmény jön létre.

Jelezte: a jászberényi alkalmazott bölcsészeti és pedagógiai kar az egri Eszterházy Károly Főiskolához csatlakozhat.

Szintén jövő júliustól egyesülne a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola. Mindkettő várhatóan alkalmazott tudományok egyetemeként működik majd a jövőben.

Közölte: az államtitkárság véleményét ismertette, a változásokról a vonatkozó leveleket az érintett felsőoktatási intézmények kedd délután megkapják. Ezt követően a szenátusok megfogalmazhatják véleményüket a tervezett változtatásokról.

Az államtitkár hozzátette: a fenntartó miniszter a véleményeket figyelembe veszi, de az nem köti, legkésőbb a jövő hét végén a tárca vezetője várhatóan meghozza majd a döntést.

Kérdésre hozzátette: arra számít, hogy a Corvinus szenátusa ellenvéleményt fogalmazhat meg, a többi esetben szerinte erre nem kell számítani.

Palkovics László elmondta: az intézményi átalakítások három lépcsőben zajlanak majd le, jövő januárban, júliusban, illetve 2017 júliusában valósulhatnak meg. A karok átadásának alapvetően január a határideje, az intézménylétesítésekre júliusi időpontot határoztak meg.

Összesítése szerint az átalakítások nyolc intézményt érintenek, és a jelenlegi állapothoz képest 9 képzési hely kerül más intézményhez. Minden meghirdetett képzésen a tanulmányok befejezése az eredeti feltételekkel biztosított, az érintett hallgatók változatlan feltételek mellett, de egy másik intézményben - a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével - szerezhetik meg diplomájukat.

Közölte: nem a megtakarítás a fő cél, hanem az, hogy jobban, hatékonyabban működjön a felsőoktatás. Kérdésre válaszolva kitért arra is: hasonló léptékű további változtatásokat már nem terveznek, kivéve, ha az intézmények kezdeményeznek ilyet.

Az államtitkár sajtótájékoztatója előtt egyetemi hallgatók szervezésében demonstráció kezdődött a minisztérium Akadémia utcai épületénél. A hallgatók azért tüntettek, hogy jelezzék, nem értenek egyet a Corvinus budai karainak a gödöllői SZIE-hez csatolásával. A tüntetésen mintegy 250-300-an vettek részt, nagyrészt hallgatók, de oktatók és a három érintett kar dékánjai is megjelentek.

M. Szilágyi Kinga, a tájépítészeti kar dékánja újságírói kérdésre azt mondta: minden egyetemi átszervezés súlyos visszaesést jelent az oktatási programokban, a hallgatók pedig ragaszkodnak a corvinusos diplomához.