Újabb palmürai templomot rongáltak meg a szélsőségesek

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vasárnap újabb templomot rongált meg súlyosan az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romvárosban, Palmürában.

A szélsőségesek a robbantással részben lerombolták a vihar és a megtermékenyítő eső föníciai istenének szentelt Bél templomot - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja helyi forrásokra hivatkozva.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet Facebook-oldala által 2015. augusztus 25-én közreadott dátummegjelölés nélküli képen sűrű fekete füst gomolyog, miután felrobbantották a szíriai Palmüra romváros egyik kétezer éves templomát. Az elpusztított kétezer éves római kori Baál-Samin templom szerepelt az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romvárosban. (MTI/AP/Iszlám Állam)



Az újabb vandalizmust alig néhány nappal azután követték el, hogy a terrorszervezet fényképeket tett közzé egy másik palmürai nevezetesség, a római kori Baál-Samin templom elpusztításáról.

E fényképek azt mutatják, ahogy a terroristák robbanószerkezeteket helyeznek el, a detonáció után óriási szürke füstfelhő emelkedik a templom felett, majd a törmelék látszik. A fotókon "A pogány Baál-Samin templom teljes megsemmisítése" felirat olvasható.



Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmüra a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik. Az IÁ fegyveresei májusban foglalták el. Szíriai tisztségviselők elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen. Az IÁ terroristái a minap lefejezték Palmürában Szíria egyik legkiválóbb archeológusát, a 81 éves Háled Aszaádot, mert nem akarta elárulni, hova rejtették a kincseket. A tudós több mint ötven évig vezette az ottani régészeti munkálatokat.