Új célpontot kapott a New Horizons űrszonda

A Kuiper-öv egy objektumát fogja közelebbről "szemügyre venni" következő küldetéseként az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons űrszondája, amely első számú missziójaként idén júliusban minden eddiginél közelebb jutott a Plútó törpebolygóhoz.

A 2014 MU69 jelzésű objektum egyike azon két üstökösszerű égitestnek, amelyeket a misszióban részt vevő kutatók jelöltek meg lehetséges új úti célként. A NASA most alaposan áttanulmányozza a tervet, mielőtt hivatalosan is jóváhagyná - adta hírül a BBC News. A New Horizons idén júliusban másodpercenkénti 14 kilométeres sebességre gyorsulva száguldott el a Plútó mellett. Az űrszondát ekkor 12,5 ezer kilométer választotta el a törpebolygótól, részletgazdag fotókat készített róla, hét tudományos műszere folyamatosan gyűjtötte az adatokat a Plútóról és annak holdjairól.

Koncepciórajz a New Horizons elhaladásáról a Plútó és a Kharón mellett. (Fotó: NASA/JHU APL/SwRI/Steve Gribben)

Koncepciórajz a New Horizons elhaladásáról a Plútó és a Kharón mellett. (Fotó: NASA/JHU APL/SwRI/Steve Gribben)



A Naprendszer külső, fagyos részén, a Kuiper-övben lévő új célpont nagyjából 1,5 milliárd kilométerre van a Plutótól. Az objektum körülbelül 45 kilométer átmérőjű, és a kutatók szerint egyike a Plutóhoz hasonló, nagyobb égitesteket alkotó elemeknek.

"Úgy véljük, hogy ez jóval kevesebbe fog kerülni, mint az elsődleges misszió, miközben új és izgalmas tudományos ismeretekkel szolgál" - mondta John Grunsfeld, a NASA vezető beosztású munkatársa. A New Horizonsnak elegendő üzemanyaga van egy újabb "randevúhoz", és a szakemberek szerint az űreszköz a 2020-as évek végéig vagy akár még tovább is szolgálatban marad.

A Hubble űrteleszkópot kezelő szakemberek tavaly nyáron öt jeges objektumot fedeztek fel a New Horizons repülési útvonalán, végül kettőre szűkítették a lehetséges új célpontok számát. Október végén és november elején az űreszköz egy sor manővert fog végrehajtani, hogy megkezdje útját a 2014 MU69 felé. Az újabb nagy találkozásra a tervek szerint 2019. január 1-jén van kilátás.