Harminc kilométeres dugó is volt hétfőn Hegyeshalomnál

Még hétfőn este is csaknem 5 kilométer hosszan várakoztak a járművek az M1-es autópályán az osztrák határ felé. Napközben volt olyan időszak, amikor egészen Mosonmagyaróvárig, azaz 30 kilométer hosszan álltak az autók a sztrádán. Hegyeshalomnál szó szerint leállt a kamionforgalom, miután az osztrák rendőrök minden nagyobb járművet egyesével ellenőriztek. Embercsempészeket és bevándorlókat kerestek - délutánig 200 migránst és 5 csempészt sikerült is elkapniuk.

A személyautókat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, viszont minden teherautót és kisbuszt átvizsgálnak az osztrák hatóságok Hegyeshalomnál.A fokozott ellenőrzés miatt több mint 30 kilométeres dugó alakult ki az M1-es magyar oldalán, Bécs irányába. A kamionforgalom gyakorlatilag megbénult a határátkelőn - hangzott el az M1 esti híradójában.
Osztrák ellenőrzés - Torlódás az M1-es autópályán


A sztrádán a sofőrök a tikkasztó hőségben kiszálltak autójukból, több helyen vizet osztottak nekik. A Híradó úgy tudja: a következő napokban a soproni és a harkai határátkelőnél is fokozott ellenőrzésre kell készülni.


Az osztrák belügyminiszter hétfőn délelőtt jelentette be, hogy egyelőre határozatlan ideig tart a kamionok átvizsgálása, és ha szükséges, a kontrollpontokat áthelyezik máshová az egyre gátlástalanabb embercsempészek miatt.

Az osztrák hatóságok azután rendelték el a szigorú ellenőrzést, hogy múlt héten 71 migránst holtan találtak egy hűtőautóban az A4-es autópálya mellett. Az ügyben 4 bolgár és egy afgán gyanúsítottat fogtak el a magyar rendőrök.