Menekültek százai érkeztek a bécsi pályaudvarra

A rendőrség közlése szerint azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra.

Az osztrák rendőrség becslése szerint menekültek százai érkeztek a bécsi pályaudvarra hétfőn délután, a migránsok a Budapestről érkező vonatokkal utaztak az osztrák fővárosba.



A bécsi Westbahnhof vonatállomáson három vágányt is szabaddá tettek a Magyarországról érkező vonatok számára, amelyek korábban órákon át várakoztak az osztrák-magyar határon. Az emberek fáradtan szálltak le a vonatról, a kivonult rendőrök nem ellenőrizték őket - közölték osztrák hírforrások.

A rendőrség közlése szerint azokat, akik Ausztriában kérvényezik a menekülteljárást, a hatóságok látják el információval. Azonban azokat a menekülteket, akik érvényes schengeni vízum nélkül akarnak továbbutazni, várhatóan visszaküldik Magyarországra.

A kivonuló rendőrök mellett önkéntesek is várták a menekülteket, és vizet, gyümölcsöt osztogattak nekik.
A hatóságok tájékoztatása szerint a következő napokban további menekültek érkezhetnek Ausztriába, és utazhatnak tovább Németország fele.

Eközben néhány tüntető jelent meg a bécsi Westbahnhof pályaudvar körül, akik az Ausztriában uralkodó menekülthelyzet ellen tiltakoztak. A tüntetők No border, no nation (Nemet mondunk a határra, Nemet mondunk a nemzetre) rigmust skandálták, és Refugees Welcome (Üdvözlet a menekülteknek) feliratú táblákat tartottak a magasba.

A bécsi Westbahnhof közelében hétfő este fél hétkor menekültbarát tüntetés kezdődött Embernek lenni Ausztriában mottóval. A demonstrálók a Christian Broda tértől Marihilfer Strassén meneteltek egészen a múzeumi negyedig, majd meghosszabbítva az eredetileg tervezett útvonalat, az osztrák parlament elé vonultak, ezért a rendőrség lezárta a belvárosi Ringstrassét, ahol a békés tüntetés jelenleg is tart.

A hatóságok közlése szerint a demonstráció kezdetén háromezren gyülekeztek, nyolc óra után már mintegy húszezren voltak. A rendőrség közlése szerint a menetet száz rendőr kísérte, további 350 az épületek védelmét látta el.

Hét órakor megszólaltak Ausztriában a templomharangok, így emlékezve a csütörtökön az osztrák autópályán egy furgonban holtan talált 71 migránsra. A Stephansdomban Bécs érseke, Christoph Schönborn misét mutatott be az áldozatokra emlékezve, a szertartáson az osztrák kormánytagok csaknem teljes létszámban jelen voltak.

Münchenbe érkezett egy Magyarországról indult menedékkérőket szállító vonat 

A müncheni főpályaudvarra érkezett hétfő este egy Magyarországról indult menedékkérőket szállító vonat - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság.

A beszámoló szerint egyelőre nem ismert, hogy hányan utaztak a Budapest-München útvonalon közlekedő Railjet 64-es járattal.

A vonatot megállították a bajor osztrák határnál fekvő Rosenheimnél, ahol a német szövetségi rendőrség ellenőrzést tartott.

A szövetségi rendőrség egy szóvivője a BR-nek azt mondta, hogy a munkatársak túlterheltsége miatt csak félig vizsgálták át a vonatot. Ennek során 190, engedély nélkül utazó embert szállítottak le, hogy regisztrálják, majd még hétfő este, vagy kedden a müncheni tartományi központi befogadóállomásra szállítsák őket.