Megkezdték a tanácskozást Európa vezető földrajztudósai Budapesten

Három napon át zajlik a kontinens földrajzi társaságait összefogó EUGEO 5. kongresszusa.

A szervezet két évente rendez konferenciát, amelynek minden alkalommal más tagszervezet országa ad otthont, 2007-ben Amszterdamban, 2009-ben Pozsonyban, 2011-ben Londonban, két évvel ezelőtt pedig Rómában gyűltek össze a szakemberek. Magyarországra 45 országból több mint 602 kutató érkezett - mondta el Kovács Zoltán, a Magyar Földrajzi Társaság és EUGEO alelnöke a program hétfői megnyitóján, a Magyar Tudományos Akadémián.

A tanácskozáson a tudósok egyebek mellett a kontinens jövőjét is meghatározó problémákról, többek között demográfiai kérdésekről, klímaváltozásról, urbanisztikáról értekeznek.
Az EUGEO földrajztudományi fóruma Budapesten


Henk Ottens, a szervezet igazgatója kiemelte, hogy a jelenlegi európai politikai helyzet miatt az európai geopolitikai és gazdasági földrajzi témák kiemelt szerepet kaptak a budapesti programon.

Mindkét szakember üdvözölte a fiatal kutatók magas részvételi arányát a konferencián, valamint bizalmukat fejezték ki, hogy a fórum lehetőséget biztosít a tudományág részterületei közötti információáramlásra.