Megdőlt az eddigi melegrekord a fővárosban

A rekordmeleg hajnalt követően a fővárosban a nappali melegrekord is megdőlt a meteorológiai nyár utolsó napján - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután az MTI-vel. Eddig ezen a napon 34,4 Celsius-fok volt a fővárosban mért legmagasabb hőmérséklet, amelyet 1942-ben rögzítettek. Ez a rekord hétfőn több mint 1 fokkal megdőlt, Újpesten 35,6 fokig melegedett a levegő.

A meteorológiai szolgálat adatai szerint az ország több pontján is nagyobb, 37-38 fok körüli hőség volt, az augusztus 31.-i országos napi melegrekord azonban nem dőlt meg.



Hétfőre virradóra már egy több mint hetvenéves melegrekord is megdőlt. Mostanáig az augusztus 31.-i legmagasabb minimumrekord 23,5 Celsius-fok volt, amelyet 1944-ben Szarvas Bikazugon mértek. Hétfőre virradóra azonban a fővárosban ennél csaknem 1 fokkal melegebb volt a hajnal: Budapesten, a János-hegyen, 24,3 fok volt.

A meteorológiai szolgálat azt írta: kedden még folytatódik a hőség. A tartós hőség miatt Nógrád megye kivételével az egész országra első-, valamint másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a keddi napra. Az előrejelzés szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 32-37 fok között alakul.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztás kedd éjfélig van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: a következő napokban fokozatosan hűl majd le a levegő. Az országos, középtávú előrejelzés szerint a hétvégén többfelé már csak 20 fok körüli maximumokra lehet számítani.