Már igényelhető a zöld rendszám

Július 1-jétől már igényelhető a zöld rendszám, a környezetkímélő járművekre vonatkozó jelölés a villanyautókon is használható. A következő egy évben 150 új elektromosautó-töltőállomást hoznak létre Magyarországon.

Július 1-jétől minden akadály elhárult, és igényelhető már a villanyautókra is a környezetkímélő járművekre vonatkozó jelölés: a zöld rendszám. Egyes kormányhivataloknál már ki is váltható, ami előrelépés, hiszen ez lehet a jogalapja különféle kedvezményeknek. A különleges tábla bevezetését legelőször a Jedlik Ányos-tervben rögzítették, amelyet a kormány idén nyáron fogadott el. Az a cél, hogy 2020-ig hazánkban az autók mintegy másfél százaléka elektromos jármű legyen.
Tudjon meg többet a zöld rendszámról!

Vörös Tamás, a Jedlik Ányos Klaszter főtitkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában megjegyezte, a Jedlik Ányos-tervet, amely többek között a zöld rendszám létrehozásáról is rendelkezik, idén júliusban fogadta el a magyar kormány. Hozzátette, a megvalósítása gyorsan haladt, ezért jelen pillanatban a környezetkímélő gépjármű kategória keretein belül az elektromos és plug in hibrid, illetve a hatótávnövelt elektromos autókra is igényelhető a zöld rendszám. A kapcsolódó kedvezmények kidolgozása tart még, a végső határidő szeptember 30. A terv már most is rögzít néhányat, például szerepel benne a buszsáv használata, a parkolási kedvezmény – emelte ki. Vörös Tamás azt mondta, hogy az elektromos autók bekerülési költsége jelenleg még magas, de az üzemben tartásuk díja sokkal alacsonyabb, mint a hagyományosoké.



Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke kijelentette, hogy rohamos terjedésről nem beszélhetünk a zöld autók kapcsán, mivel sem az infrastrukturális háttér, sem az állami támogatási rendszer nincs még kidolgozva. Tisztán elektromos autó az, amely csak akkumulátorral és villanymotorral működik, hibrid autónak pedig azt nevezzük, amely az elektromos hajtáson kívül még valamilyen mechanikus hajtást is használ – jegyezte meg a műsorban Hídvégi János, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakértője.