Kitiltottak több neves orosz művészt Ukrajnából

Megvonták a beutazási engedélyt az ukrán hatóságok több neves orosz művésztől, köztük Nyikita Mihalkov filmrendezőtől és Joszif Kobzon táncdalénekestől - jelentette hétfőn a kijevi média. Depardieu kitiltásáról már július végén hírt adott a kijevi média.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Aposztrof című internetes hírportál kérésére tette közzé azoknak a listáját, akiket nemkívánatos személlyé nyilvánítottak.


A Vlagyimir Putyin orosz elnök krími politikája mellett teljes mellszélességgel kiálló Mihalkovon és a donyecki születésű Kobzonon kívül mások mellett a tilalmi listára került Gérard Depardieu orosz állampolgársággal rendelkező híres francia színész és Sztasz Pjeha énekes, Edita Pjeha ismert szovjet-orosz táncdalénekesnő unokája.

Joszif Kobzon énekes és Lev Kacevics, a pesti gettót felszabadító Vörös Hadsereg katonája (b-j) a Budapesti Zsidó Hitközség által szervezett, a budapesti gettó felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést támogató Roszatom orosz atomenergetikai konszern sajtótájékoztatóján, az Orosz Kulturális Központban Budapesten 2015. január 18-án. MTI Fotó: Marjai János



Az SZBU közleményében a beutazási tilalom indoklása nem szerepel, csak az olvasható, hogy a szóban forgó személyeket a hatályos törvényekkel összhangban, nemzetbiztonsági érdekből tiltották ki az országból.

Nyikita MIHALKOV orosz színész-rendező, a szemle elnöke és Geraldine CHAPLIN angol-amerikai színésznő, a zsűri tagja a 33. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóünnepségén vesz részt a Puskinszkij hangversenyteremben. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)



Depardieu kitiltásáról már július végén hírt adott a kijevi média. A francia színész filmjeit nem tiltották be. Depardieu a kiemelkedő jövedelmeket sújtó 75 százalékos franciaországi adó terve elől menekülve kért és kapott állampolgárságot Oroszországtól.