Hosszú betegség után elhunyt Wes Craven

Az ő horrorfilmjei alapnak tekintendők a műfajban. A nagymester 76 esztendősen távozott.

Wes Craven, a Rémálom az Elm utcában és a Sikoly rendező-forgatókönyvírója, legendás filmes, szenvedélyes madármegfigyelő volt, regényeket is írt és a televíziónak is dolgozott. Egy ideje agydaganatban szenvedett, családja körében halt meg Los Angeles-i otthonában vasárnap - közölték hozzátartozói.

"Vigasztalhatatlan vagyok Wes Craven halálhíre miatt" - fogalmazott Bob Weinstein, a Weinstein filmvállalat társelnöke. Mint írta, két évtizednyi közös szakmai múltra tekinthet vissza Cravennel, de meleg, közeli barátság is összefűzte őket. "Tökéletes filmkészítő volt, akinek munkái örökké élni fognak" - idézte a producert a Variety.com.

Wes Craven filmrendező. Fotó: Rex Features

Wes Craven filmrendező. Fotó: Rex Features



A fáradhatatlan író, rendező, vágó a tinihorror feltámasztásával vált világhírűvé: az 1984-ben bemutatott Rémálom az Elm utcában című kultfilmben az akkor még ismeretlen Johnny Depp is játszott. A pengeujjú Freddy Kruegerrel (Robert Englund) ijesztgető, hátborzongató horror számos folytatást ért meg, ahogy a szatirikus horrorként született, 1996-os Sikoly is. A Neve Campbell, Courteney Cox és David Arquette főszereplésével forgatott film kulturális jelenséggé vált, önálló vígjáték sorozatot ihletett, amelynek első darabja, a Horrorra akadva, avagy tudom kit ettél tavaly nyárson 2000-ben jelent meg.

A horror műfaj mellett Craven a drámában is kipróbálta magát, ő rendezte A szív dallamai című filmet, amelyért a főszerepet alakító Meryl Streepet Oscar-díjra jelölték.

Wes Craven filmrendező. Fotó: MTI/AP

Wes Craven filmrendező. Fotó: MTI/AP



Wesley Earl Craven az ohiói Clevelandben született 1939 augusztusában. Filozófiából és írásból is diplomázott a John Hopkins Egyetemen, és rövid ideig tanított is Pennysalvaniában és New Yorkban, de hamar a filmnél kötött ki. Kezdetben álnéven pornófilmeket csinált. A nyolcvanas évek elején a Rémálom az Elm utcában a horror zsáner élvonalába repítette. A rémálmoktól űzött kamaszokról szóló Ohióban játszódó film, amit Craven írt és rendezett, sorozattá nőtte ki magát, és legutóbb 2011-ben került a mozikba új epizódja. A rendező egyszer elmesélte, hogy az ötlet saját Clevelandben töltött kamaszkorából származik, amikor egy temető mellett lakott az Elm utcában.

A 76 esztendősen elhunyt Craven háromszor nősült, utoljára 2004-ben Iya Labunka producerrel kötött házasságot. Két saját gyermeke - fia és lánya - és egy mostohalánya volt, három unokája született.