Hamarosan Baranyát ostromolhatják a migránsok

Miközben óriási lendülettel építik az alföldi határkerítést, a migránsok egyre nagyobb tömegekben közelítenek hazánk felé. Egy részük Horvátország felé kerülheti ki a már elkészült magyar drótakadályt.

Baranya megyét is eláraszthatják a zöldhatáron új utakat is kereső menekültek, annak ellenére, hogy ebben a megyében a Dráva természetes akadályt jelent számukra. Deák Péter biztonságpolitikai szakértő a Helyi Híradó megkeresésére arra figyelmeztetett, hogyha a szerb-magyar határon megépül a kerítés, akkor mindenáron új utakat fognak keresni a migránsok ahhoz, hogy bejussanak az Európai Unió területére. Kézenfekvő, hogy ezentúl megpróbálkoznak a határfolyókon is átkelni, hiszen ha már több ezer kilométert megtettek, akkor nem lehet akadály egy akkora vízfolyás, mint a Dráva - tette hozzá.

Röszke, 2015. augusztus 27. Migránsok a magyar-szerb határon Röszke közelében 2015. augusztus 27-én reggel. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Migránsok a magyar-szerb határon Röszke közelében 2015. augusztus 27-én reggel. MTI Fotó: Ujvári Sándor



Ugyanakkor Baranyának csak egy részét „védi” a Dráva, hiszen Mattytól a Dunáig a földeken át lehet bejutni hazánkba. Ezért is fordulhatott elő az elmúlt években az, hogy egy-egy traktoros, mezőgazdasági munkás áttévedt a másik oldalra, sőt a délszláv háború idején a katonák is átjöttek ezen a szakaszon. A területet korábban elaknásították ugyan, aminek következtében a helyiek összeszedtek néhány taposóaknát, de a közelmúltban lezajlott nagyszabású munkálatoknak köszönhetően megtisztították a határt.

A rendőrség napok óta nem válaszol a Helyi Híradó kérdéseire, hogy Baranyában felkészültek-e egy esetleges menekült hullámra, és ha itt is megindul az emberáradat, akkor mire számíthat a térség?Beszédes ugyanakkor, hogy a hat határvadász bevetési osztály közül az egyik székhelye Pécsen lesz. Az, hogy ez az egység hány főből áll majd, kik lesznek a tagjai, egyelőre titok.

A határrendészeti igazgatóság 2106 fővel szeptember 15-én kezdi meg munkáját, székhelye a Készenléti Rendőrség budapesti központjában lesz, a bevetési osztályok központja pedig Szegeden, az állomány egy része Kiskunhalasra kerül. Pécsen, vélhetően, a Készenléti Rendőrség kertvárosi laktanyája lehet a helyi osztály centruma.



A Martonfa közelébe tervezett menekülttábor ellen folyamatosan tiltakoznak a faluban élők. A piacon elérhető árak alapján becslések szerint a nyilvánosságra került 1,8 milliárdos építési keretből nagyjából 1200-1500 lakókonténert lehetne felállítani, mivel darabjukat 600 ezer és 1,2 millió között adják. Ezek nagyjából 15 négyzetméteresek, így 4-6 ember ideiglenes lakhatását lehet biztosítani egy-egy ilyen létesítményben, ami becslések szerint 6-8 ezer menekültnek adhat majd ideiglenes szállást a téli hónapokban.