Őrizetbe vették a gránátot dobó tüntetőt az ukrán parlamentnél

Őrizetbe vették azt a tüntetőt, aki a gránátot dobott hétfőn a kijevi parlamentet védő rendőrökre és nemzeti gárdistákra - közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. A robbanás következtében egy ember meghalt. A radikális ukrán pártok tüntetői és a parlamentet védő erők közötti összecsapás azután tört ki, hogy az ukrán törvényhozás első olvasásban jóváhagyta Petro Porosenko államfőnek az alkotmány módosítására tett javaslatát, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek.

A belügyi tárca vezetője azt mondta, hogy a gyanúsított, Ihor Humenyuk beismerte a tettét. A férfi a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Szics nevű önkéntes alakulatához tartozik, és a hadműveleti övezetből érkezett Kijevbe. Jelenleg szabadságon van.

A rendőrök még egy gránátot találtak nála, valamint a vásárlási csekket mindkét gránátról - közölte a belügyminiszter.
Avakov elmondta, hogy a hatóságok összesen mintegy 30 személyt vettek őrizetbe.

Mihajlo Raduckij, a kijevi városi adminisztráció helyettes vezetője közben arról tájékoztatott, hogy az összecsapás összesen 56 sérültjét - 54 nemzeti gárdistát, valamint a sajtó két képviselőjét, az ukrán 1+1 televízió operatőrét és egy francia újságírót - szállították kórházba. A sérültek közül három állapota súlyos. Raduckij megerősítette, hogy egy sérült műtét közben vesztette életét.

Ukrán válság – Összecsapások a kijevi parlamentnél


Korábban az ukrán belügyminiszter azt közölte, hogy a nemzeti gárda egy 24 éves tagjának a szívét találta el egy repesz, és ebbe a sérülésbe halt bele. Mindkét tisztségviselő cáfolta azt a korábban felröppent hírt, miszerint a nemzeti gárdistának lövés okozta a halálát. Raduckij, a kijevi városi adminisztráció második embere azt is leszögezte, hogy lőtt sebe egy kórházba szállított sebesültnek sem volt.

Avakov belügyminiszter viszont délutáni sajtótájékoztatóján összesen 122 sérültről beszélt, akik közül többüknek az állapota súlyos, egy ember kómában van. "Tizenketten fekszenek a védelmi minisztérium egyik kórházának műtőágyain, hét sérültet belügyminisztériumi kórházakban operálnak" - közölte. Avakov úgy tudja, hogy két francia tévés újságíró sérült meg a radikális tüntetők és a rendvédelmiek összecsapásában az ukrán parlament előtt.

A kijevi fővárosi rendőrkapitányság közleményt adott ki, miszerint a rend délután négy óra tájban helyreállt a parlament épületénél. Ennek ellenére a kerület vezetése azt tanácsolta a kijevieknek és az ukrán fővárosba látogatóknak, hogy egyelőre kerüljék el a belvárost.



A radikális ukrán pártok tüntetői és a parlamentet védő erők közötti összecsapás azután tört ki, hogy az ukrán törvényhozás első olvasásban jóváhagyta Petro Porosenko államfőnek az alkotmány módosítására tett javaslatát, amely nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek. A decentralizációs célú alkotmánymódosítás a februárban megkötött minszki megállapodás egyik feltétele volt.