Giró-Szász szerint Németország megengedőbb magatartásával van baj

A kormány arra kéri Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók európai unión belüli utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az EU-s szabályokat, Németország tanúsít megengedőbb magatartást - mondta kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfőn az MTI kérdésére.

Giró-Szász András elmondta: "Az elmúlt napokban a magyarországi, azon belül is kiemelten a fővárosi pályaudvaroknál kialakult helyzetekben a magyar hatóságok mindenben az európai uniós, és a hazai jogszabályoknak megfelelően, azok pontos betartásával jártak el."

Giró-Szász András kormányszóvivő. MTI Fotó: Soós Lajos

Giró-Szász András kormányszóvivő. (MTI-fotó: Soós Lajos)



A szóvivő kifejtette: "Az európai uniós jogszabályok világosan kimondják egyrészt a schengeni határok egyértelmű védelmét, másrészt, hogy egy uniós tagállam területéről harmadik országból származó emberek csak érvényes úti okmányokkal és a célország által kibocsátott vízummal rendelkezve hagyhatják el az országot. Ezek az egyértelmű uniós jogszabályok határozták meg az elmúlt napokban a magyar hatóságok fellépését, többek között a Keleti pályaudvarnál is."



"A problémát az okozta, hogy az elmúlt napokban Németország megengedőbb magatartást tanúsított a feltételezhetően Szíriából érkező illegális bevándorlókkal szemben. Az erről szóló híradások azok, amelyek az uniós jogszabályokkal szemben reményeket keltenek az illegális bevándorlók között, és ez a nem tisztázott helyzet az, amely jelenleg sokszor átláthatatlan és nehezen kezelhető körülményeket hozott létre. Az átláthatatlan és visszás körülmények megszüntetése érdekében arra kérjük Németországot, hogy tisztázza a jogi helyzet" - tette hozzá a Miniszterelnökség államtitkára.

Német lap: megugrott az elfogott embercsempészek száma Németországban

Július végéig 227 magyar embercsempészt fogott el Németországban a határőrizetért is felelős szövetségi rendőrség (Bundespolizei), a legnagyobb számban magyarok vannak az idén eddig Németországban elfogott embercsempészek között - írta a a Bild című német lap. A Handelsblatt című üzleti lap adatai szerint pedig az első félévben kétszerannyi embert fogtak el emiatt Németországban, mint egy évvel korábban.

A Bild hétfői számában megjelent beszámoló szerint a szövetségi rendőrség a január-júliusi időszakban összesen 1785 embercsempészt fogott el. Közöttük a magyarok alkotják a legnagyobb csoportot. A második helyen a románok állnak, 147-en. A harmadik helyen a szerb embercsempészek csoportja áll 110 emberrel, a negyedik helyen a szíriaiak következnek 108-cal, az ötödik helyen pedig a bolgárok állnak 101 fővel.

A Handelsblatt című üzleti lap az első félévi (január-júniusi) adatokról számolt be. Ezek alapján szerint a szövetségi rendőrség 1420 embercsempész ellen indított eljárást, többnyire magyarok, románok, szerbek és szírek ellen. Ez azt jelenti, hogy az embercsempészek száma majdnem megkétszereződött az előző év azonos időszakához képest.

Az embercsempészek felét Bajorországban fogják el, mert ott végződik a menekültek két úgynevezett balkáni útvonala. Az egyik Passaunál éri el Németországot, a másik pedig a bajor-osztrák határ osztrák oldalán fekvő Salzburgnál.

A bajor belügyminisztérium adatai szerint a tartományban jelenleg 679 embercsempész van előzetes letartóztatásban. Ez "drámai növekedést" jelez, tekintve, hogy márciusban mindössze 151-en voltak - mondta egy belügyminisztériumi szóvivő.

A Handelsblatt szerint kérdéses, hogy a német szövetségi rendőrség hatékonyan fel tud lépni az embercsempész hálózatok ellen, hiszen Németország a "végállomás", vagyis a német hatóságok csak a folyamat végén léphetnek akcióba. A szövetségi rendőrségénél azt mondják, hogy a hálózatokat a háttérből irányító emberekhez nemigen férnek hozzá, és így csak a "kis halakat", az embercsempész járművek sofőrjeit, a bűncselekmények kivitelezőit fogják el - írta az üzleti lap.

Az embercsempészeket 5 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik, súlyosabb esetekben - amikor nemcsak egyéni és "alkalmi" embercsempészetről van szó, hanem csoportosan, szervezett módon történik a törvénysértés - akár 10 év szabadságvesztés is lehet a büntetés.

A szövetségi rendőrség július közepén mutatta be a 2014-ben végzett tevékenységéről szóló jelentését. Adatai szerint az elfogott embercsempészek száma 2149 volt, ami 40 százalékos növekedés a 2013-ban regisztrált 1535-höz képest. A legtöbben német, illetve szíriai állampolgárok voltak, egyaránt 176 emberrel, utánuk pedig a magyar állampolgárok következtek, 169-en - áll a jelentésben.