Elsüllyedt egy hajó a líbiai partoknál

Elsüllyedt vasárnap egy menekülteket szállító hajó Líbia partjainál, a szerencsétlenségben legalább harminchét ember meghalt - közölte Mohamed am-Miszrati, a Vörös Félhold szóvivője Tripoliban.

A líbiai fővárostól keletre fekvő Homsz település partjainál süllyedt el a hajó, az első jelentések még hét halottról szóltak. Egyelőre nem tudni, hány ember tartózkodott a hajón.

Egy elsüllyedt csónakból kiemelt menekültek holttestét viszik partra a líbiai Zuvara városban 2015. augusztus 27-én. (MTI/AP/Mohamed Ben Kalifa)



Korábban, csütörtökön akár kétszáz, Európába induló menekült is meghalhatott két egymást követő hajóbalesetben Zuára város közelében. Az első hajó közel ötven embert szállított, a második vízi járműben, amelyik órákkal később süllyedt el, mintegy négyszázan zsúfolódtak össze. A líbiai Vörös Félhold humanitárius szervezet szerint 198-an élték túl a hajószerencsétlenséget.

A tunéziai határ mellett lévő Zuára az Olaszországba irányuló embercsempészet fő kikötővárosa.

Az 1770 kilométeres földközi-tengeri partszakasszal rendelkező Líbiában összeomlott a Moamer Kadhafi elnök 2011-es bukása és halála után kezdődött politikai átmenet folyamata. Azóta káosz uralkodik az országban, Líbiának két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.



A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) pénteki jelentése szerint idén eddig 332 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük több mint 218 ezren Görögországban, további 111 ezren pedig Olaszországban értek partot. A genfi székhelyű szervezet szerint az idén már legalább 2636-an haltak meg a menekültek közül, akik hajóval kísérelték elérni Európát.