Elfogták az ötödik embercsempészt

Az ügyészség hétfőn kezdeményezte az ausztriai A4-es autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben elfogott ötödik embercsempész előzetes letartóztatását is - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt járt el így egy bolgár férfival szemben, aki a gyanú szerint négy társával együtt közreműködött az Ausztriában, egy magyar rendszámú kamionban holtan talált migránsok Magyarországról Ausztriába szállításában.



Miután a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai szombat este elfogták a férfit, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

Az ügyészség indítványát a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok elrejtése, a tanúk befolyásolása, illetve a bűnismétlés veszélyével indokolta. A Kecskeméti Járásbíróság várhatóan kedden dönt az indítványról.

A kiemelt jelentőségű bűnügyben a nyomozást az NNI továbbra is a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyelete mellett folytatja - tették hozzá.

A szombat este elfogott bolgár férfi az ügy ötödik gyanúsítottja. A Kecskeméti Járásbíróság szombaton helyezte előzetes letartóztatásba a már korábban őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempészt.

A bíróság bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt az augusztus 27-én délutántól őrizetben lévő három bolgár és egy afgán állampolgárral szemben ez előzetes letartóztatást egy hónapra rendelte el.

Csütörtökön a délelőtti órákban az osztrák A4-es autópályán egy teherautóban fedezték fel a holttesteket. A 71 migráns feltehetően Szíriából érkezett, halálukat valószínűleg fulladás okozta.

A magyar szervek a szerb határ közelében még aznap elfogtak négy gyanúsítottat: egy 27 éves afgán, valamint egy 29, egy 30 és egy 50 éves bolgár férfit. Az embercsempészés bűntettét 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, azonban ha bűnszervezetben követik el, 2-16 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

 Spiegel Online: két gyanúsítottra már korábban felfigyeltek a német hatóságok 

A német hatóságok már korábban felfigyeltek a 71 ember halálával végződött ausztriai tragédiával összefüggésben Magyarországon elfogott gyanúsítottak közül kettőre - jelentette hétfőn a Spiegel Online német hírportál.

A hírportál szerint az egyik gyanúsított, egy 29 éves bolgár állampolgár többször összeütközésbe került a törvénnyel Németországban, és néhány hete körözést is kiadtak ellene.

A bajorországi deggendorfi ügyészség üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a bolgár férfi ellen egy júliusban történt eset miatt. Egy bajorországi autópályán július 25-én a szövetségi áruszállítási hivatal (BAG) munkatársai feltartóztattak egy kisbuszt, amelynek vezetőfülkéjéből két férfi elmenekült, csomagteréből pedig előkerült 38 menekült, legtöbbjük afgán.

A vezetőfülkében találtak egy Magyarországon kiállított forgalmi engedélyt, amely az illető nevére szólt - írta a Spiegel Online.
A bolgár férfi ellen korábban egyebek mellett egy benzinkúti rablás miatt is volt eljárás Németországban.

A másik gyanúsított, akire már korábban felfigyeltek Németországban, egy 28 éves afgán állampolgár, akit Brémában igazoltatott a rendőrség egy alkalommal. Megállapították, hogy illegálisan tartózkodik az országban, nem beszél németül és Magyarországon kiállított papírokkal rendelkezik - áll a beszámolóban.