Dél-Amerikába akarta szöktetni a bolíviai elnök Snowdent Moszkvából

A WikiLeaks és Venezuela 2013-ban azt tervezte, hogy titokban kiutaztatják Moszkvából Edward Snowdent, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező informatikust, aki az orosz fővárosba szökött és ott ideiglenes menedékjogot kapott.

A terv az volt, hogy Snowdent Evo Morales bolíviai elnök repülőgépén titokban Dél-Amerikába szöktetik - mondta el Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója az El Deber bolíviai újságnak, amely vasárnapi számában ismertette a beszélgetést.

Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a menedékhelyéről, Ecuador londoni nagykövetség erkélyéről intéz beszédet. MTI/EPA/Andy Rain

Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a menedékhelyéről, Ecuador londoni nagykövetség erkélyéről intéz beszédet. MTI/EPA/Andy Rain



"Először annak a lehetőségét vitattuk meg, hogy Snowdent Nicolás Maduro venezuelai elnök repülőgépén vigyük el Moszkvából" - mondta Assange az újságnak Ecuador londoni nagykövetségén, ahova 2012-ben menekült be és azóta is ott tartózkodik. A kiszivárogtató portál alapítója ellen európai elfogatóparancs van érvényben, ha elhagyná a követség épületét, azonnal letartóztatnák.

Maduro gépét azonban az amerikai titkosszolgálat megfigyelés alatt tartotta, ezért felmerült, hogy Snowdent Morales elnök gépén szöktessék Dél-Amerikába.

Abban az időben mind a venezuelai, mind a bolíviai elnök Moszkvában tartózkodott egy konferencián.

A tervet végül is feladták, mivel kiderült, hogy az európai kormányok nem fogják átengedni Morales repülőgépét a légterükön.

A bolíviai elnök gépét arra kényszerítették, hogy szálljon le Bécsben. A repülőgép továbbrepülését csak azután engedélyezték, hogy meggyőződtek arról, hogy Snowden nincs a fedélzetén.



Bolívia akkor az Egyesült Államokat tette felelőssé az incidensért.

Morales többször is nyilvánosan kijelentette, hogy kész Snowdennek menedéket nyújtani Bolíviában.