Borúra derű, derűre BOR!

Szeptember 9-13. között a Budai Vár teraszain rendezik meg a 24. Budavári Borfesztivált.

A Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, és készítőik, akik szívesen beszélgetnek a borkedvelőkkel.

23. Budavári Borfesztivál


Az idei Borfesztivál a játékosság jegyében zajlik, hiszen a látogatók kvízjátékok segítségével tesztelhetik boros tudásukat, részt vehetnek az „Év Fesztiválbora” szavazáson, ajánlott útvonalak segítségével felfedezhetik a magyar szőlőfajtákból készült borokat, értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.



Boregyetem

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató szeptember 7-én a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is.

A Boregyetem rendezvény szinte családi eseménnyé vált az elmúlt években, hiszen a közönség magját nagyon lelkes, évről évre visszatérő törzshallgatók alkotják. Amikor arról kérdeztük őket, miért érdemes minden évben részt venni a Boregyetem előadásain, a válasz egyöntetű volt: a kiváló borok, illetve a hiteles előadók által átadott szakmai, de közérthető tartalom miatt. Az idei rendezvényen a Tokaj-Hegyaljai borvidék mutatkozik be kiváló boraival a Tokaj Kereskedőház jóvoltából.

Szakmai kóstolók

Pár Borpár - szakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön. A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a borkedvelők körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről, egyfajta „tesztkóstolás” lesz ez a hozzáértő közönség számára.

A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a két szakmai délutánon, szerdán és csütörtökön biztosítják a borpárok kóstolási lehetőségét saját standjuknál, személyesen a borász, vagy megfelelően jártas szakember vezetésével.

Magyarország legszebb borai

Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai. A tavaly útjára indított különleges szakmai program elsődleges célja az, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira.

A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény.

A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.



Zenei programok szerdától vasárnapig

Idén ismét nagyszerű művészek, előadók műsorát élvezhetjük. Lesznek új fellépők, és számos olyan vendég is, aki nem először zenél a Borfesztivál közönségének. A világzene legkedveltebb magyar együttesei, népzene, néptánc, és a jazz teszi felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat.

Az első napon, szerdán a Fesztiválszínpadon fergeteges koncertet ad a Maszkura és Tücsökraj, akik a soul, a funk és a hip-hop határait mossák egybe.

Csütörtökön a Cimbaliband koncertje garantál felhőtlen kikapcsolódást majd az estét a Tárkány Művek különleges zenei élményt nyújtó előadása zárja. A fiatal dzsessz- és népzenészekből álló együttes tradicionális népzenei dalok témáit dolgozza fel, melyeket az egyedi hangszerelés tesz igazán kivételessé.

Pénteken a Vivat Bacchus szórakoztatja a közönséget, a vendégek belekóstolhatnak a magyar bordalok csodálatos világába. Délután a Törley Pezsgőrend Avatási Szertartásán művészek bizonyítják, hogy érdemesek a lovagi cím elnyerésére. Este, a számtalan rangos díjjal elismert Herczku Ági és a Banda lép színpadra.

Szombat délután a színpadon Szőke Nikoletta Bverzió Projekt, a magyar jazz zenei élet kiemelkedő tehetségű művésznője kápráztatja el a vendégeket. A nap további részében a felejthetetlen kikapcsolódást a Sárik Péter Trió garantálja, aki Micheller Myrtill társaságában lép fel. Klasszikus dalok jazz köntösbe bújtatásával egészen egyedi élményvilággal ismerkedhet meg a közönség. Jazzkívánságműsor című koncertsorozatuk az ország egyik legnépszerűbb jazz eseménye. Este, Magyarország legsikeresebb swing és boogie show zenekara szórakoztatja a vendégeket. A generációk által ismert és kedvelt Group’N’Swing látványos és humort sem mellőző színpadi előadását élvezheti a nagyközönség.

A Borfesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep. Fellép a Kertész Táncegylet, a Lippentő Táncegyüttes valamint a Gödöllő Táncegyüttes. Az este zárásaként Pál István Szalonna és Bandája ad koncertet.

A Borfesztivál hangulata minden szegletében magával ragadja a borozgató vendégeket. Az Oroszlános udvar változatos zenei műsoráról a Borfesztivál rádiója, a Jazzy Rádió gondoskodik minden nap.

Szüreti felvonulás

Színes, látványos, táncos-zenés forgatag a szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére, a Budai Vár utcáin szeptember 13-án, vasárnap 13 órától rendezett Szüreti felvonulás a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. Együttműködő partner a Magyar Művészeti Akadémia.

Budavári Borfesztivál - Szüreti felvonulás és néptáncgála


A Borfesztiválon idén is kitűnő gasztronómia fogadja a látogatókat, a vendégek öt napon át engedhetnek a kiváló ételek és borok csábításának. Az Országkonyha a magyar fesztiválételek széles választékával várja a látogatókat, kínálatába emeli a magyar konyha egyik tájjellegű, kimondottan laktató ételét, a kanizsai dödöllét. A Csülök Bár, a Savoyai terasz árkádjai alatt csülkös pacallal, füstölt-főtt csülökkel csábítja az éhes vendégeket, idén újdonságként a Nemzeti Galéria Sajtterasza pármai sonkás foccacia-t kínál rukkolával a látogatóknak.

Idén sem hiányozhatnak a kínálatból a kézműves sajtok, a „Nemzetek Sajtversenye” standjánál amerikai sajtkülönlegességeket is megízlelhet a közönség. Hagyományos, kézzel húzott házi rétesek színes palettájáról válogathatnak a Rétes-házban, újdonságként a Montenegrói Gurman frissen készült grill ételeivel mutatkozik be. A Gasztro sétány street food újdonságokat vonultat fel: füstölt ételek, glutén- és tojásmentes Hal & Chips, KOLBice, és bagel. Az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják a Pellini Caffé kávéspecialitásait is.

Butlers Borkvíz Bár – Játékra hív a Borfesztivál! Az idei Borfesztivál a játékosság jegyében újdonsággal készül a vendégeknek. Ha megpihenne egy kicsit borkóstolás közben, látogasson el az Oroszlános udvarban felállított Butlers Borkvíz Bárba, ahol gyors regisztrációt követően különböző állomásokon tesztelheti a borokkal, borászati eszközökkel, borvidékekkel kapcsolatos tudását, a játék végén pedig megpörgetheti a Borfesztivál szerencsekerekét. A részvétel ingyenes, az ajándék garantált! A program támogatója a Butlers.

Megválasztják az év fesztiválborát

„Év Fesztiválbora” választás. Évekkel ezelőtti hagyományt hív életre új köntösben a Borfesztivál. A Vinolionnal közös szervezésben újra megrendezésre kerül az „Év Fesztiválbora” választás. A szavazás célja az ízlések feltérképezése és a pincészetek megismertetése a nagyközönséggel. A rendezvény legnépszerűbb borának készítője elismerő oklevelet vehet át a Borfesztivál utolsó napján.

Terített asztal Önnek is a Borfesztiválon! Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért.

A sok séta, borozgatás vagy a koncert után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. Ha mégsem tud eljönni a Borfesztiválra, az előre megváltott „Terített asztal” jegyét október 15-ig beválthatja a helyszínen. A „Terített asztal” jegy magába foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy áromfogásos ebéddel vagy vacsorával, és VinAgora - díjnyertes borokkal.

A Jótékonysági Borárverés idén 17. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összeget a 26 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek munkahelyteremtésére fordítja, ezáltal igyekszik lehetőséget adni számukra az önállóságra, a minél teljesebb életre.

Családi programok

A kisgyermekes családok számára is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. Szombaton és vasárnap 12-18 óra között kézműves foglalkozás várja a kicsiket szüleikkel az Oroszlános udvarban. A legkisebb vendégek hozzáértő felnőttek segítségével bontakoztathatják ki fantáziájukat és alkotóképességüket. A környezettudatosság jegyében a foglalkozások középpontjában a parafa dugók ismételt felhasználása áll, a gyermekek különböző játékokat, ajándékokat és díszeket készíthetnek. Természetesen az alkotásban a felnőttek is részt vehetnek. E két napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká.

Az idei évben is lesz ingyenes internet-hozzáférési lehetőség a Borfesztiválon az ACE Telecom közreműködésével, megkönnyítve így az ismerősökkel, barátokkal való kapcsolattartást illetve lehetővé téve a Borfesztiválos élmények azonnali megosztását. A Borfesztivál hivatalos honlapjának mobilra optimalizált változata is elérhető, így a látogatók kényelmesen böngészhetnek, és könnyedén elérhetik a rendezvény térképét, a kiállítók adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat és még sok fontos közérdekű információt.