Bajorország megerősíti az embercsempészek utáni kutatást

Bajorország megerősíti az embercsempészbandák utáni kutatást a 71 halálos áldozatot követelő ausztriai menekülttragédia nyomán - jelentette be hétfőn Münchenben a bajor belügyminisztérium. Passauban egy, az egész tartományra kiterjedő hatáskörű rendőrállomás kezdi meg működését.

A tartományi hatóságok hétfő reggel óta különleges közúti ellenőrzéseket tartanak a bajorországi autópályák osztrák határhoz közeli szakaszain.



Céljuk, hogy mihamarabb meggátolják az embercsempészek tevékenységét, és az általuk szállított migránsokat biztos állami védelem alá helyezzék.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter hétfő délután sajtótájékoztatót tartott az A3-as autópálya egyik ellenőrző pontján, a Passau közelében fekvő Pockingnál, ahol az embercsempészek ismétlődően a leállósávon szállítják ki járműveikből a menekülteket.

Ez egy rendkívül veszélyes helyzet. Csak a szerencsének köszönhető, hogy még senkit nem gázoltak el. Az embercsempészek csak a profitra hajtanak, és semmilyen tekintettel nincsenek az emberek sorsára. Minden menekültre érvényes, hogy csak addig gondoskodunk a biztonságukról, ameddig nálunk vannak - mondta.

Hétfő délig a bajor tartományi és készenléti rendőrség 722 gépkocsit, 380 kisteherautót és 91 teherautót ellenőrzött. Eközben két embercsempészt őrizetbe vettek, és 17 menekültet feltartóztattak.

Keddtől Passauban egy, az egész tartományra kiterjedő hatáskörű rendőrállomás kezdi meg működését. Ott fogják gyűjteni és kiértékelni az embercsempészetre vonatkozó információkat - mondta a belügyminiszter. Az állomáson a bécsi szövetségi bűnügyi rendőrség, a bajor tartományi bűnügyi rendőrség, a német szövetségi rendőrség és az alsó-bajorországi rendőrkapitányság egy-egy szakértője fog dolgozni.