Bekeményítenek az osztrákok is

Erősítik az ellenőrzést a határ közelében és a nemzetközi vonatokon.

Határozatlan ideig tart az Ausztria keleti határán az embercsempészek elleni fellépés részeként bevezetett fokozott közúti ellenőrzés - mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter hétfőn a ZDF német országos közszolgálati televízióban. Ausztria keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. Az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzése miatt hétfő délelőttre már 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé, feltorlódtak az autók a soproni és a kópházi határnál is.

Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter
bejelentette, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen.
MTI Fotó: Krizsán Csaba



Hétfőn délelőtt már csaknem 30 kilométeres volt a dugó az M1-es autópályán Hegyeshalom előtt. A keleti határátkelőknél vasárnap estétől fokozott ellenőrzést tartanak: minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne.

Az osztrák belügyminiszter a német televízióban arra a kérdésre, hogy megkönnyíti-e az osztrák hatóságok munkáját a magyar-szerb határon felépített szögesdrót kerítés, azt mondta: "illúzió azt gondolni, hogy az ilyen intézkedések megállítják a menekülteket". A menekültek "új utakat találnak majd" - tette hozzá. Minden egyes halálos áldozat azt jelzi, hogy "gyorsan közös európai megoldásra" van szükség - hangoztatta Joahanna Mikl-Leitner, kiemelve, hogy "mindenekelőtt egy méltányos elosztási kvótát" kell bevezetni. A közös megoldás kidolgozásához "egyszerűen nyomást kell gyakorolni", és ehhez "minden eszközt használni kell". Például "meg kell kérdőjelezni" az uniós támogatásokat és "csökkenteni kell a támogatásokat" mindazon tagállamok esetében, amelyek nem hajlandóak a "szolidáris felelősségvállalásra" - mondta az osztrák belügyminiszter.

A magyar-szerb határon kiépített ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban német politikusok is hangot adtak kétkedésüknek hétfőn. A Die Welt című német lap hétfői számában megjelent összeállításban Roger Lewentz, Rajna-vidék-Pfalz tartomány belügyminisztere, egyben a tartományi belügyminisztereket és a szövetségi kormány belügyminiszterét összefogó tanácskozó testület, a belügyminiszteri konferencia elnöke azt mondta: "rettentően nehéz számomra, hogy bele kell törődni abba, hogy Európa közepén kerítések" húzódnak. Hozzátette, ki kell várni, hogy a magyar intézkedés milyen hatással lesz Németországra.

A törvényhozás alsóháza (Bundestag) belügyi bizottságának elnöke, Wolfgang Bosbach a Die Weltnek azt mondta, hogy szerinte a kerítés nem fejti ki a kívánt elrettentő hatást. "A menekültek megpróbálnak majd átjutni a kerítésen, vagy más utakat választanak" - mondta Wolfgang Bosbach. Hozzátette, hogy az uniós külső határok biztosítása szerinte nem szögesdrótkerítés felépítését jelenti.

Brüsszel: a schengeni szabályok lehetővé teszik az intézkedést 

Az Európai Unió határainak védelme és annak módjának megválasztása kizárólagos tagállami hatáskör - hangsúlyozta kedden ismét Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője.

Újságírók a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján arról kérdezték Andreevát, hogy kell-e Magyarországnak bármilyen következményre számítania amiatt, hogy kerítést épít a szerb határon. Andreeva világossá tette, hogy ennek Brüsszel részéről semmilyen jogi következményei nem lehetnek, mert tagállami felelősségről van szó.

A szóvivő ismételten rámutatott, hogy a bizottság nem támogatja a kerítések építését, más határőrizeti megoldásokat szorgalmaz. Andreeva megismételte, hogy korábban Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke arra az álláspontra helyezkedett, hogy Európa nem kerítések, hanem hidak emelése révén épül. "A kerítéseken át lehet mászni, így nem fogják megoldani a migrációs kihívást" - tette hozzá a szóvivő.