Pénteken lesz a V4-es kormányfői csúcs a migrációról

A négy visegrádi ország miniszterelnökei pénteken délután Prágában találkoznak, hogy megvitassák a migrációs válság legújabb fejleményeit és egyeztessék álláspontjaikat - közölte Bohuslav Sobotka cseh kormányfő hétfő este prágai sajtótájékoztatóján.

"Meg tudom erősíteni, hogy a V4-ek rendkívüli kormányfői csúcstalálkozójára e héten péntek délután Prágában kerül sor" - mondta Sobotka újságíróknak.

A találkozó legfőbb célja, hogy a négy visegrádi ország egyeztesse hozzáállását az Európába beözönlő menekültekkel kapcsolatban.

"Nagyon fontos találkozóról van szó arra való tekintettel, hogy szükséges egyeztetnünk a visegrádi országok álláspontját a migrációs válság közepette" - szögezte le Sobotka.

A találkozón a miniszterelnökök közös nyilatkozatot terveznek elfogadni, amelyet most szövegeznek - jegyezte meg.



A visegrádi országcsoport (V4-ek) soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be.  Szlovákia elsősorban a fokozottabb osztrák határellenőrzések miatt szorgalmazza a rendkívüli V4-es csúcstalálkozó összehívását. Pozsony ugyanis attól tart, hogy a 71 ember halálával járó ausztriai tragédia után az embercsempészek Szlovákián keresztül próbálják majd a célországokba továbbvinni a menekülteket.

Az utóbbi napokban több ilyen eset is volt. A TA3 pozsonyi hírtelevízió szerint a szlovák rendőrök a Dunacsún-Rajka határátkelőn hétfő délelőtt két haszonjárművet tartóztattak fel. A svájci és szerb rendszámú gépkocsikban 26 illegális migráns volt, köztük egy nő és egy gyermek. A televízió úgy értesült: a szír állampolgárságú menekültek fejenként mintegy 400 eurót fizettek a két szerb embercsempésznek, hogy Németországba vigyék őket.

Szlovákia nem fogadja el azon nyugat-európai politikusok bírálatát, amelyeknek nem tetszik a kelet-európai országok hozzáállása a migrációs problémához - jelentette ki Fico.

"Számos érvünk van. Amíg nem mondjuk ki az igazat a migrációról, addig nem lesz előremozdulás" - vélekedett a szlovák miniszterelnök.

Az Európát érő menekülthullámmal kapcsolatban Milos Zeman cseh államfő is megszólalt hétfőn.  "A migrációs hullám nem rövid távú jelenség, és számolni kell felerősödésével" - vélekedett prágai sajtótájékoztatóján Zeman. Ennek két oka van - fejtette ki az elnök: az első, hogy folytatódik az észak-afrikai és más érintett országok destabilizációja; a második, hogy érvényesülni fog a szívóhatás, tehát az Európában megtelepedett bevándorlók maguk után hívják családjaikat, rokonaikat, ismerőseiket.
Zeman szükségesnek tartaná, hogy megerősítsék az Európai Unió külső határainak védelmét. Szerinte azonban ezen a téren eddig a szavakat nem váltották tettekre.

Ezért "Csehországnak meg kellene erősíteni saját határai védelmét, akár a hadsereg segítségével is" - hangoztatta a cseh államfő.  A cseh tudósok közelmúltban nyilvánosságra hozott felhívásával kapcsolatban, amely arra szólította fel a politikusokat és a lakosságot, hogy ne utasítsák el a menekültek megsegítését, Zeman azt mondta: nem ért egyet a felhívással, amely szerinte azt sugalmazza, hogy a cseh nemzet idegengyűlölő.

Az elnök leszögezte, hogy a cseh nemzet nem idegengyűlölő. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány elutasítja ugyan a kötelező befogadási kvótákat, de önkéntes alapon 1500 menekültet akar befogadni 2017 végéig.  "Teljes mértékben támogatom a kormány álláspontját ebben az ügyben" - hangsúlyozta.  Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök egy vasárnapi televíziós interjúban azt mondta, hogy Csehország álláspontja befogadási kvóták ügyében változatlan.  Ilyen álláspontot fogalmazott meg hétfőn Robert Fico is.   "A kvótákat soha nem fogjuk elfogadni" - mondta a szlovák kormányfő újságíróknak.