Készen állnak a börtönök az illegális határátlépők fogadására

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a cél az, hogy a migránsok elhagyják Magyarországot, ám ha mégis itt kell letölteniük a büntetésüket, akkor a magyar büntetés-végrehajtás felkészült a fogadásukra.

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában leszögezte: a kormány célja, hogy illegális módon, a zöldhatáron senki ne léphessen az országba, ezt célozza az a 13 törvényjavaslat, amelyet múlt héten nyújtottak be. Mint mondta, annak érdekében, hogy illegális módon senki ne tudjon belépni az országba, a jogszabályok módosítása mellett szükséges az is, hogy az ideiglenes biztonsági határzár október végére elkészüljön.
A büntetés-végrehajtás felkészült az illegális határátlépők fogadására

Hozzátette: ha az Országgyűlés elfogadja a törvények módosítását, a Magyar Honvédség is közre fog működni az államhatár őrzésében, a rendőrségnek többletjogosítványai lesznek, tranzitzónákat hoznak létre a határon, amelyek Szerbia felé lesznek nyitottak, de változik a polgári perrendtartási törvény, a büntetőeljárási törvény és szigorítják a büntető törvénykönyvet is. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy megvédjük Magyarországot, a magyar embereket és az uniót - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy számol-e emiatt a fogvatartottak számának növekedésével, kifejtette: a jogszabályok módosításával lehetőség nyílik a kiutasítás alkalmazására. A cél az, hogy az illegális migránsokat Magyarország területéről "vigyük ki". Ha mégis Magyarországon kell a büntetésüket letölteni, akkor ezeknek az elkövetőknek a fogadására a magyar büntetés-végrehajtás felkészült - jelentette ki.