Több mint százezer dollárért keltek el az Atari szemétre vetett videojátékai

Száznyolcezer dollárért keltek el árverések sorozatán az Atari cég több mint 30 éve szemétre vetett videojátékai.

A játékokat 2014 áprilisában tárták fel az új-mexikói Alamogordo város szeméttelepén véget vetve a találgatásoknak arról, hogy annak idején a cég több mint ezer videojátékot dobott szemétbe, köztük a Steven Spielberg nagy sikerű E.T. - A földönkívüli című filmje nyomán készült, és a "világ egyik legrosszabb videojátékának" nyilvánított E.T. The Extraterrestrial című videojátékot.

Egy filmes csoport dokumentálta, amint Jeo Lewandowski, a játékok felkutatását dokumentáló csoport tanácsadója az E.T mellett megtalálta még több mint 60 másik videojáték - köztük a Centipedes, a Warlords és az Asteroids - 1300 példányát. Ebből értékesítettek egy év alatt árverések sorozatán 881-et.

A 881 játék mintegy 108 ezer dollárt hozott, a vevők a világ 14 országából és 45 amerikai szövetségi államból jelentkeztek - tájékoztatta a héten Lewandowski Alamogordo önkormányzatát.

Huszonhárom videojáték a világ számos múzeumába került, köztük a washingtoni Smithonian Múzeumba és a frankfurti Német Filmmúzeumba.



Az Atari 1982 karácsonyán csupán 34 nap fejlesztés után dobta piacra az E.T.-videojátékot, amely az egyik első filmekből született videojáték volt. A vásárlók azonban tömegével küldték vissza a cégnek, és a játék rémes kritikákat kapott. Sokan úgy vélték, nagy szerepe volt abban, hogy a nyolcvanas években összeomlott a videojáték-piac.

Az Atari sohasem erősítette meg, hogy szemétre dobta volna a játékot, és az újságírókat annak idején nem engedték a helyszínre, amikor az Atari kamionjai megérkeztek a cég El Pasó-i telephelyéről, Texasból. A játékok Új-Mexikóba szállításáról és eltüntetéséről viszont akkoriban a The New York Times is beszámolt.

A kiásott kazetták Alamogordo tulajdonát képezik, mert azokat a város területén találták. Az eladásukból befolyt összegből 65 ezer dollárt kap a város és 16 ezret a Tularosa Basin Történelmi Társaság.