Renzi szerint Európának nem meghatódnia, hanem cselekednie kell

Elérkezett az ideje, hogy Európa politikai és diplomáciai offenzívát indítson a migráció problémájának megoldására a menekültek befogadásával és az emberkereskedelem leállításával - hangsúlyozta Matteo Renzi olasz miniszterelnök egy lapinterjúban. A kormányfő az uniós intézkedéseket hiányolja.

A kormányfő szerint mára egész Európa számára világossá vált, hogy a bevándorlás nem olasz probléma, hanem "világméretű és európai válságot képvisel, amelyre Brüsszelben, nem pedig Lampedusán kell megoldást találni".

Matteo Renzi emlékeztetett arra, hogy az április 19-én Líbia partjainál elsüllyedt lélekvesztő tragédiája után, amikor több mint hétszáz ember veszett a tengerbe, az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezlet tartott a bevándorlásról. Ezt azonban "kevés és rövidlátó" intézkedés követte.



"A teherautóban megfulladt gyermekek drámai látványa, a hajók belsejébe zsúfolva megölt gyermekek arra sürgetik Európát, hogy stratégiát keressen. ( ...) Európának nem meghatódnia, hanem cselekednie kell" - jelentette ki az olasz miniszterelnök. Hozzátette: nemcsak a migráció okozta jelenlegi vészhelyzet "gyors elkötésére" van szükség, hanem arra, hogy Európa nagyobb szerepet vállaljon Afrikában és a közel-keleti térségben, befektessen a nemzetközi együttműködésbe, erősítse a bevándorlók hazatoloncolását és "véglegesen" leállítsa az emberkereskedelmet.

"Ez a megfelelő pillanat a politikai és diplomáciai offenzívára" - mondta Matteo Renzi.

Véleménye szerint elérkezett az ideje az EU-tagállamaiban a menekültkérelmet szabályozó dublini rendelet módosításának, és a "közös európai migrációs politika és közös európai menekültstátusz" bevezetésére. Matteo Renzi megjegyezte, hogy ennek megteremtése lesz a tétje az EU-ban a következő hónapokban zajló vitáknak.