Örül a magyar határzárnak a szlovákok többsége

Egy országos felmérés eredménye szerint a szlovákok kétharmadának tetszik, hogy Magyarország kerítést épít a magyar-szerb határszakaszon a menekültek beözönlésének megállítására.

A Polis Slovakia közvélemény-kutató intézet augusztus második felében egy telefonos felmérésben 1416 tizennyolc éven felüli szlovák állampolgárnak tette fel a kérdést: miként látja azt, hogy a magyar kormány a szerbiai határon kerítést épít a menekültek ellen.

A megkérdezettek 63,5 százaléka azt válaszolta, hogy tetszik neki a magyar kormány kezdeményezése, míg 23 százalék nemtetszését fejezte ki. A határzár építését határozottan csak 3,7 százalék ellenezte. A megszólítottak 13,5 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.



A magyar kormány július 21-én döntött arról, hogy határzárat létesít a 175 kilométeres magyar-szerb határon, amelyen keresztül a menekülők döntő többsége érkezik Magyarországra. A szlovák média rendszeresen beszámol a kerítés építéséről, illetve az illegális bevándorlók tömeges Magyarországra érkezéséről és az ezzel kapcsolatos problémákról.

Szlovákiában a hozzáférhető adatok szerint jelenleg gyakorlatilag nincs komoly gond a bevándorlókkal, mert a fő migrációs útvonalak elkerülik az országot. Szlovákia ugyanakkor megállapodott Ausztriával, hogy ideiglenesen elszállásol területén 500 menekültet.

A tábort a szlovák kormányzat a többségében magyarok lakta dél-szlovákiai Bősön akarja megnyitni, ahol egy helyi, nem ügydöntő népszavazáson a lakosság 96 százaléka elutasította a tervet.