Nem csak a csökkentés jöhet szóba Görögországban, közölte az IMF

Nem csak részleges elengedés, de az átalakítás valamely formája is finanszírozhatóvá teheti a jelenleg kezelhetetlen nagyságú görög adósságot - nyilatkozta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a hétvégén a svájci Le Temps lapnak.

Az IMF egyelőre nem vesz részt a 86 milliárd eurós harmadik görög segélyprogramban, mert finanszírozhatatlan méretűnek tartja az ország adósságát. Részvétele feltételeként eddig az adósság csökkentését jelölte meg. A végleges döntést részvételéről a támogatási program feltételei teljesítésének első, októberi felülvizsgálatát követően ígérte az IMF.

Görögország hitelezői - mindenekelőtt Németország - azonban mereven elzárkóznak az ország adósságának csökkentésétől. Ehelyett törlesztési könnyítésekkel, például a kötvények futamidejének meghosszabbításával, törlesztési moratóriummal vagy kamatcsökkentéssel javasolják enyhíteni az adósságfinanszírozás terheit.

A lapnak a törlesztési könnyítésekben képviselt eltérő álláspontokra vonatkozó kérdésére adott válaszában Christine Lagarde úgy fogalmazott, hogy az adósság elengedésének a kérdése eddig még nem merült fel a viták során és "ha jól mennek a dolgok, erre nem is lesz szükség". Elmondta, hogy "meghosszabbított határidőkről, a kamatok csökkentéséről, halasztott törlesztésről tárgyalunk. Az adósság elengedése nem került szóba".