Eső, szél, lehűlés - véget ér a nyár

A jövő hét első napjaiban még folytatódik a kánikula, akár 37 Celsius-fokos hőség is lehet, a meteorológiai ősz kezdetével azonban fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, egyre többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra. A hétvégén néhol már csak 20 fok körül alakulnak a maximumok - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzésében, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Az országos tiszti főorvos által kiadott hőségriasztás kedd éjfélig van érvényben.

Hétfő hajnalban néhol párássá válik a levegő, egy-egy ködfolt is előfordulhat. Ezzel együtt a meteorológiai nyár utolsó napján is napos időre lehet számítani, legfeljebb vékony fátyolfelhőzet jelenhet meg időnként az égen, csapadék nem lesz, de több helyen megélénkül a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-21, a legmagasabb 32-37 fok között várható.

A tartós hőség miatt hétfőre is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a fővárosra és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére. Kedden, szeptember elsején derült, napos, száraz idő valószínű.

Többfelé megélénkül, északkeleten néhol meg is erősödik a szél. A leghidegebb órákban 15-20 fok lehet, napközben 31-36 fokig melegszik a levegő. Szerdán napos idő valószínű, nyugaton és északon lehet főként délutántól helyenként több a felhő. Estefelé a nyugati határnál zápor, egy-egy zivatar már kialakulhat. A Dunántúlon néhol megerősödik, másutt élénk lesz a légmozgás.

A minimumhőmérséklet 15-20 fok között valószínű. A nappali maximumok 29-34 fok között alakulnak, északnyugaton egy-két fokkal hűvösebb is lehet. Csütörtökön elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar. A szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-20, a legmagasabb hőmérséklet 26-32 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a melegebb.

Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett főként a nap második felében egyre felhősebb lesz az ég. Napközben elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar, estétől viszont már többfelé eshet. A leghidegebb órákban 14-20 fok lehet, napközben 26-31 fokig melegszik a levegő. Szombaton erős lesz a szél és többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar.

A minimumhőmérséklet 14-20 fok között valószínű. A nappali maximumok 22-29 fok között alakulnak, délkeleten lesz a melegebb. Vasárnap is többfelé megerősödik a szél, de már csak szórványosan várhatók záporok. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-18, a legmagasabb hőmérséklet 21-26 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.