Elhibázott európai migrációs rendszerről beszél a brit belügyminiszter

A brit belügyminiszter szerint az Európai Unió belső határait lebontó schengeni rendszer is felelős azokért a bűncselekményekért, amelyeket az embercsempészek a válságövezetekből menekülők ellen elkövetnek.

Theresa May a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében annak a véleményének is hangot ad, hogy az EU-n belüli szabad mozgás eredeti alapelve nem az állástalan migránsokra vonatkozott, hanem azokra, akik már konkrét állásajánlat birtokában települnek át más uniós országokba.

May szerint az elmúlt nyár eseményei megmutatták, hogy "az elhibázott európai migrációs rendszer" legtragikusabb következményeit a kizsákmányolástól veszélyeztetett emberek szenvedik el, e rendszer legnagyobb haszonélvezői ugyanakkor azok a kegyetlen bandák, amelyek "hamis álmokat árulnak", kihasználva az EU szabadon átjárható belső határait.

Az európai országok is egyre inkább ráébrednek, hogy e tragédiákat a határok nélküli európai rendszer, vagyis Schengen is elősegítette - írta a brit belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek.

Theresa May részletesen foglalkozik az EU-n belüli migrációval is, leszögezve: az Európai Unióból Nagy-Britanniába irányuló nettó migráció a legnagyobb egyedi akadálya annak, hogy a brit kormány teljesíthesse a bevándorlás csökkentésével kapcsolatos célkitűzéseit.



A statisztikák szerint az EU-n kívülről Nagy-Britannia felé tartó nettó migráció 2010 óta 10 százalékkal csökkent, a többi uniós országból ugyanakkor több mint a kétszeresére nőtt ugyanezen idő alatt - áll a The Sunday Times által közölt cikkben.

Theresa May szerint az EU-n belüli nettó migráció csökkentése nem jelenti az unión belüli mozgásszabadság jogának csorbítását. Az alapelv kidolgozói is úgy gondolták azonban, hogy ez a jog azokra vonatkozik, akiknek már van állásuk a célországban, és nem azokra, akik álláskeresés vagy csak a szociális juttatások igénybe vétele céljából lépik át a határt - írta a brit belügyminiszter. Hangsúlyozta: tavaly az EU-társállamokból Nagy-Britanniába települők 40 százaléka - 63 ezer ember - úgy érkezett, hogy semmiféle konkrét állásajánlata nem volt.

Theresa May szerint ezt azok az EU-országok is megszenvedik, ahonnan a bevándorlók érkeznek. Románia 2008 és 2013 között csaknem 400 ezer embert vesztett - ez a román lakosság 2 százaléka -, és a külföldi munkavállalás kiterjedtségét mutatja az is, hogy 34 ezer román gyermeknek nincs közvetlen kapcsolata szüleivel.

A statisztikák máshol is "hasonlóan sokkoló" folyamatokat jeleznek: Portugáliából a szakképzett kórházi ápolószemélyzet harmada távozott, Csehországból a frissen végzett orvosok 20 százaléka tanulmányainak befejezése után azonnal külföldre megy dolgozni, Bulgáriát pedig évente csaknem 500 orvos hagyja el - sorolja vasárnapi cikkében a brit belügyminiszter.

Theresa May szerint mindez együtt azt eredményezte, hogy Európában a második világháború óta nem tapasztalt méretű népvándorlás alakult ki.

Az EU-nak "fel kell ébrednie", az unió vezetőinek el kell gondolkodniuk azokon a következményeken, amelyek az ellenőrzés nélküli migrációból erednek a bérekre, a munkahelyekre és a társadalmi kohézióra a küldő és a célországokban egyaránt - áll a brit belügyminiszter írásában.

May hangsúlyozza: a bevándorlás ellenőrzés alá vonása érdekében nagy horderejű döntésekre van szükség, erőteljes érdekcsoportokkal kell szembeszállni, és helyre kell állítani az EU-n belüli szabad mozgás eredeti alapelveit.
A kormányzó Konzervatív Párt már korábban számos szigorítási tervet bejelentett az EU-társállamokból érkező bevándorlók számának csökkentésére. E tervek között szerepel, hogy nem kaphatnak munkanélküli segélyt azok a külföldi EU-állampolgárok, akik állásajánlat nélkül érkeznek Nagy-Britanniába, és ha hat hónapon belül nem találnak munkát, haza kell térniük.