Kevesebbet isznak a honvédek nők körében

Nem csak a hadseregbe belépő nők életét változtatja meg a találkozás, hanem a honvédség életét is alakítja a nemek arányának változása.

Kiemelkedően teljesít a magyar honvédség a női emancipációban, legalábbis erre utal az, hogy az utóbbi évtizedekben folyamatos növekedett arányuk a hadseregben. A valahai 1 százalék után, a 2000-es évek második felében az állomány 15-16 százalék volt nő, ma pedig már a sereg ötödét teszik ki. Ez a NATO-átlag duplája, és a környező államokat tekintve is magas szám, a szomszéd országokban jellemzően 10 százalék alatt van a katonaságban a nők aránya.

Budapest, 2012. augusztus 17. Katonák sorakoznak az augusztus 20-i ünnepi tisztavatás főpróbáján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2012. augusztus 17-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Az augusztus 20-i ünnepi tisztavatás főpróbája az Országház előtti Kossuth Lajos téren (MTI Fotó: Kovács Attila)



 

Elakadhat a ranglétrán

A magyar katonaság nem csak a nők aránya, hanem az alkalmazásuk tekintetében is elől jár. Míg az Egyesült Államok hadseregében a nők csak két éve vethetők be frontvonalon, a honvédségnél ennek soha nem volt akadálya. Igaz ez az afganisztáni hadszíntérre is, ahol a magyar katonai veszteségi listán nők is vannak, egy 32 éves törzsőrmester, akinek a konvoját támadás érte és egy őrmester, akinek katonai járműve balesetet szenvedett.

Több más munkahelytől eltérően a nők és férfiak fizetése is egyenlő, ha ugyanazt a munkakört látják el. Igaz, nők eddig nem jutottak el a legmagasabb rangokig, ezredesek azonban már vannak köztük. Egy néhány évvel ezelőtti megállapítás szerint azonban rejtett diszkrimináció előfordulhat azzal, hogy a férfi elöljáró arra hivatkozik, beosztottja épp azon a helyen van, ahol a legjobban tud teljesíteni, így a női katona elakadhat a ranglétrán.

Pristina, 2014. november 28. Magyar katona pihen a kiképzési foglalkozás szünetében a pristinai Slim Lines táborban 2014. november 24-én. A Magyar Honvédség közel 350 fősre növelte a KFOR-kontingens létszámát, amely új feladatok ellátását is jelenti Koszovóban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kiképzés a pristinai Slim Lines táborban 2014. novemberében (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)





Térdelős fekvőtámasz, hosszú haj, plusz szabadság

A felvételiben van némi különbség, a fizikai teljesítőképességet vizsgáló felméréseken a nők kisebb könnyítéseket kapnak, például a fekvőtámaszt térdelő helyzetben is elvégezhetik, ám az egészségügyi követelmények nemtől függetlenek. Apró, de látványos különbség, hogy a nők hosszú hajat is viselhetnek. Az elszállásolásban szintén lehet különbség, amennyiben külön körletbe kerülnek nők és férfiak, illetve lehetőség szerint külön fürdőhelyiségek és vécék vannak fenntartva számukra.

Ha egy katonanő gyermeket vár, akkor a szolgálati törvény szerint terhessége megállapításától a gyermekének 1 éves koráig éjszakai szolgálatteljesítésre nem lehet beosztani, illetve egészségügyi szabadság illeti meg. Szülési szabadságra és munkaidő-kedvezmény, valamint a szoptatással összefüggő munkaidő-kedvezmény szintén jár neki. Ez a kiesés szintén hátráltathatja a katonanő előmenetelét, mert a fluktuáció miatt teljesen új személyi környezetbe érkezhet, így nehezebbé válhat karrierje továbbépítése.

Kit kell előre engedni?

Nem csak a hadseregbe belépő nők további életére van nagy hatással a váltás, hanem a honvédségre is. A hirado.hu-nak nyilatkozó egyik férfi tiszt szerint a nők nagyszámú megjelenése a katonaságban nem okozott konfliktust. Sőt, ő úgy látja, a férfi kollégák kifejezetten kedvesen, udvariasan fogadják a női kollégákat, nincs nőellenesség, ami azzal együtt, hogy a nemeknek egyenlő jogaik vannak a seregben, eredményezhette a nők mai 20 százalékos arányát a seregben.

Tata, 2015. február 27. Katonák beszélgetnek a Magyar Honvédség 11. KFOR kontingensének visszafogadó ünnepségén Tatán 2015. február 27-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyar Honvédség 11. KFOR kontingensének visszafogadó ünnepsége Tatán (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)



Az egyik katonanő korábban arról számolt be a sajtóban, hogy míg Amerikában a hadseregben az megy be előbb az ajtón, akinek magasabb a rendfokozata, addig itthon rendfokozattól függetlenül majdnem mindig előre engedik a hölgyeket. Ezt igazoló esetről számolt be egy pár évvel ezelőtti konferencián Benkő Tibor vezérezredes, aki elmondta, amikor belépett a terembe, férfiember módjára, udvariasan előre kívánta engedni az őt kísérő ezredes asszonyt. Alacsonyabb rangfokozatú társa azonban egyetlen pillanat alatt felmérte, hogy mi a helyes, és katona módjára cselekedett. Így a férfi vezérezredes lépett be elsőként.

Kulturáltabbak és kevesebbet is isznak

Hende Csaba honvédelmi miniszter már évekkel ezelőtt 2011-ben is azt hangsúlyozta, hogy a honvédségben lényegesen kisebb mértékben van jelen az előítéletesség, mint a társadalom más területein. A honvédségben az érdem az előrejutás alapja, így biztos pályát kínál a követelményeket teljesítőknek, nemre, származásra és bőrszínre való tekintet nélkül – mondta.

Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium akkori kabinetfőnöke pedig arról beszélt, hogy a honvédségben a nők társadalmi egyenlőségét kiemelten kezelik. Hozzátette, hogy a nők jelenléte jó hatással van a férfiakra. A tapasztalatok szerint ugyanis a nők társaságában a férfi katonák kulturáltabban viselkednek, és az alkoholfogyasztás is csökkent.