Hárommilliárd forintos keret nyílik az iparvállalatok beruházásainak támogatására

A kormány hárommilliárd forint támogatást biztosít az idén azon feldolgozóipari vállalatok számára, amelyek bővítenék kapacitásukat, és ezzel munkahelyeket teremtenek - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály kiemelte, hogy jövőre már 15 milliárd forintos keret áll rendelkezésre erre a célra. Mind az idei, mind pedig a 2016-os forrásokat az európai uniós támogatásokat kiegészítendő biztosítja a magyar költségvetés.



A miniszter ismertette, hogy a legalább 100 millió forint összértékű projekteket támogatják, a támogatási intenzitás maximum 50 százalék lehet, azonban az elbírálásnál figyelembe veszik a régiós fejlettséget.

A vállalatoknak legalább 3 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük, és a beruházás megvalósulása után 5 éven keresztül tartani kell az alkalmazotti létszámot - jelezte Varga Mihály. Emlékeztetett arra, hogy 2020-ig 12 ezer milliárd forint európai uniós támogatás érkezik Magyarországra, a források 60 százalékát pedig gazdaságfejlesztési célokra fordítják. A hétvégén megnyíló hazai pályázattal azon cégeknek szeretnének támogatást nyújtani, amelyek nem tudnak uniós forrásból támogatást igénybe venni.

Varga Mihály szerint azokat a tőkehiányos, de verseny- és fejlődőképes vállalatokat is támogatni kell, amelyek kiszorulnak az uniós pályázatokból. A kormány így is hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy a következő években folytatódjon a gazdasági növekedés, és a foglalkoztatás bővülése - emelte ki a miniszter.

A most megnyíló támogatás illeszkedik a kormány újraiparosítási stratégiájához is. Mint hangsúlyozta, a kormány célja, hogy az ipari termelés részaránya a bruttó hazai terméken (GDP) belül a jelenlegi 22-ről 30 százalékra emelkedjen, és ezzel Magyarország az EU élvonalába kerüljön.

A támogatások odaítélésénél a hátrányosabb helyzetű régióból érkezett pályázatok előnyt élveznek majd, s ha a kereslet indokolja, akkor mind az idei, mind a jövő évi keret bővíthető.

A pályázati feltételekről szólva jelezte: a beruházásoknak pozitív hatással kell lenniük a munkaerő-piacra, kimutathatóan növelniük kell a vállalat versenyképességét, exportlehetőségeit, valamint erősíteniük kell az adott régióban a vállalat szerepét, utóbbinál a beszállítói hátteret is figyelni fogják.

A támogatási intenzitás maximum 50 százalék, a cégeknek önerővel is rendelkezniük kell, a saját forrás legalább 25 százalék kell hogy legyen, ami kiegészíthető banki vagy egyéb hitellel. A cég árbevételének el kell érnie a projekt méretét, vagyis csak a cég méretével arányos beruházásokat támogatják.

Kérdésre válaszolva elmondta: a most induló családi csődvédelemnél nem számít hirtelen tömeges jelentkezésre, inkább lassú felfutást vár. Kiemelte, hogy az utóbbi években a kormány számos intézkedést - például a Nemzeti Eszközkezelő felállítása, banki ügyfélsegítő programok ösztönzése - tett a nehéz helyzetbe kerül családok megsegítésére.


Jöhet az adóügyi minisztérium?

"Azzal a kezdeményezéssel fogok majd élni a miniszterelnök úr felé, hogy fontoljuk meg a tárcán belül egy ilyen államtitkárság kialakítását" - felelte egy kérdésre Varga Mihály. A miniszter kiemelte, hogy az összes európai minisztériumban van önálló adóügyi államtitkárság.

Arra a felvetésre, hogy értesülések szerint Tállai András, az NGM jelenlegi parlamenti államtitkára kerülhetne az új államtitkárság élére, Varga Mihály annyit mondott, szerinte Tállai András "nem kíván most munkahelyet változtatni, azt gondolom, hogy ő is itt a gazdasági tárcán belül fogja a munkáját folytatni".

A miniszter szavaiból az is kiderült, hogy már van jelöltje az esetleges jövőbeli adóügyi államtitkárság élére, személyéről a miniszterelnökkel fog egyeztetni.

Varga Mihály az esetleges kormányátalakításra vonatkozó kérdésre elmondta, hogy ez elsősorban a Miniszterelnökség és a miniszterelnök hatásköre.

Jelezte azt is: elégedett saját tárcájának munkájával, komoly teljesítmény van a minisztérium mögött, hiszen az elmúlt időszakban sikerült teljesíteni a legfontosabb célkitűzéseket. Elfogadták a költségvetést, átalakult a szakképzés, módosult az adórendszer, véglegesítették az online-kassza rendszert, valamint elindult az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer  - fejtette ki a miniszter.