Előzetesbe kerültek a 71 migráns halálát okozó embercsempészek

Elrendelte a Kecskeméti Járásbíróság az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempész előzetes letartóztatását szombaton - jelentette be Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke szombaton, a kényszerintézkedés elrendelése után tartott sajtótájékoztatón.

A bíróság bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt az augusztus 27-én délutántól őrizetben lévő három bolgár és egy afgán állampolgárral szemben ez előzetes letartóztatást egy hónapra elrendelte - ismertette Demeter Gábor nyomozási bíró döntését a törvényszék elnöke.

A nyomozási bíró a vádhatóság álláspontját elfogadva indokolta döntését, amely szerint a gyanúsítottak előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága és a gyanúsítottak külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének. Megalapozottan feltételezhető továbbá, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, tanúk befolyásolásával megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást.

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője elmondta: augusztus 27-én a délelőtti órákban fedezték fel az osztrák autópályán a 71 szír migráns holttestét az álló tehergépkocsiban. A magyar szervek példás gyorsasággal, még aznap elfogtak négy gyanúsítottat: egy 27 éves afgán, valamint egy 29, egy 30 és egy 50 éves bolgár férfit - tette hozzá.

A sajtótájékoztató végén elhangzott, hogy a négy embercsempészt a szerb határ közelében fogták el.

Sárközi Szabolcs elmondta, hogy az embercsempészés bűntettét 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, azonban ha bűnszervezetben követik el, 2-16 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.
A szóvivő hangsúlyozta: a magyarországi lakhellyel nem rendelkező gyanúsítottak esetében joggal tarthatott a bíróság a szökéstől, elrejtőzéstől.

A négy gyanúsított közül csak egy rendelkezett magyarországi tartózkodási engedéllyel - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy az előzetes letartóztatást az ügyészség tudomásul vette, a gyanúsítottak vallomást tettek, azonban megfellebbezik a döntést. Ezt mind a négyen azzal indokoltak, hogy állításuk szerint nem követtek el bűncselekményt.

A Kecskeméti Járásbíróság épületében tartott nemzetközi sajtótájékoztatón több külföldi orgánum képviseltette magát. A csaknem 3 órán keresztül tartó zárt tárgyalásra egyenként kísérték be a rabláncon tartott embercsempészeket.

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivőjének a zártkörű tárgyalás előtt tartott sajtótájékoztatón a korábbi tájékoztatását ismertette, amely szerint az embercsempészek közreműködtek a magyar rendszámú kamionban holtan talált migránsok Magyarországról Ausztriába szállításában.

Annyit elmondott, hogy a Kecskeméten forgalomba helyezett tehergépkocsiba a magyar-szerb határ közelében szálltak be a migránsok.

További kérdésekre a nyomozás érdekeire tekintettel sem az ügyészség, sem a bíróság szóvivője nem válaszolt.
Arra sem kaptak választ az újságírók, hogy miért nem szerepel a gyanúsításban az emberölés. Többször hangsúlyozták: a magyar hatóság egyelőre a migránsok illegális továbbszállítása ügyében nyomoz.