Tóbiás József: a kerítés felgyorsítja a menekültáradatot

Az ország déli határán épülő kerítés nem akadályozza, csak felgyorsítja az átvándorlók áradatát, ami a kormány felelőssége - jelentette ki az MSZP elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. Tóbiás József szerint az elmúlt nyolc hónap kormányzati intézkedései: a hazug nemzeti konzultáció, a gyűlöletkeltő plakátkampány és a méregdrága kerítésépítés, a kormány kötelességével ellentétben nem erősítették, hanem gyengítették a magyar állampolgárok biztonságérzetét.

Mindez azt jelenti, hogy a kormány az elmúlt nyolc hónapban több forrást fordított saját hatalmának növelésére és egy radikális párttal történő versengésre, mint a magyar állampolgárok biztonságának erősítésére - tette hozzá az ellenzéki politikus.

A pártelnök úgy vélekedett, hogy a kormány felelősségvállalása csupán pártpolitikai csatározások folytatásában merül ki, miközben az átvándorlók tömege napról-napra nő, vagyis sokkal súlyosabb problémával kell szembenéznünk, mint fél évvel ezelőtt.



Szerinte a kialakult helyzetnek, a többi között a kerítés építésének a következménye az is, hogy olyan tragédia történhetett, ami az elmúlt napokban 71 ember, köztük négy gyerek halálához vezetett az osztrák A4-es autópályán. A továbbiakban, a csütörtöki Bécsben megtartott nyugat-balkáni konferenciára utalva kifogásolta, hogy a magyar miniszterelnök nem vett részt az EU-t érintő migrációs nyomásról szóló európai szintű egyeztetésen.

"Kell olyan felelőssége legyen a magyar kormányfőnek, hogy egy ilyen rendezvényen részt vesz" - fogalmazott. Azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak minden eszköz rendelkezésre áll, hogy a magyar emberek biztonságérzetét növelje és az európai vezetőkkel közösen kialakítson egy hosszú távú közös uniós migrációs politikát.

Az MSZP számos alkalommal tett javaslatot egy hazai és európai konkrét cselekvési terv megvalósítására - fűzte hozzá. Ebben a helyzetben a kormány tovább nem bújhat el a felelősség alól, cselekednie kell, ezt várják tőle az emberek - mondta Tóbiás József.

Kérdésekre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány már 2015 januárja óta birtokában van a várható menekültáradatot előrejelző információknak. Ugyanis Kósa Lajos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke akkor sajtótájékoztatón azt közölte, hogy százezres tömegű migráns érkezése várható. Jelenleg pedig augusztus végét írjuk és csak most kezdik felkészíteni a rendőrség állományát a migrációs nyomás kezelésére.

Hozzáfűzte: amennyiben a Fidesz komolyan gondolja, hogy a migránskérdés egy nemzeti ügy, amelyet közösen kell megoldani akkor az ellenzéknek le kell ülnie egyeztetni a kormánypártokkal és közös megoldást kell találni.

Arra az újságírói kérdésre reagálva, miszerint az MSZP osztja-e Szanyi Tibor szocialista Európai Parlamenti képviselő azon véleményét, hogy a magyar miniszterelnök is felelős a 71 teherautóban rekedt menekült haláláért Tóbiás József azt mondta: "minden olyan lépés, amelyet nem teszünk meg megvédeni a magyar embereket, megvédeni mindazokat akik a mi hazánkon átutaznak, miközben van eszköz a probléma megoldására, akárhogy is nézzük, abban a kormánynak felelőssége van".

Fidesz: Tóbiás József fél éve még álproblémának tartotta a bevándorlást 

A Fidesz szerint Tóbiás József, az MSZP elnöke fél éve még álproblémának tartotta az illegális bevándorlás kérdését, ha rajta múlna, most védtelenek lennének az ország határai, és mindenkit beengednének Magyarországra.

A kormánypárt ezt arra reagálva közölte pénteken az MTI-vel, hogy Tóbiás József a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az ország déli határán épülő kerítés nem akadályozza, csak felgyorsítja az átvándorlók áradatát, ami a kormány felelőssége. Az MSZP elnöke szerint a kormány felelősségvállalása csupán pártpolitikai csatározások folytatásában merül ki.

A Fidesz közleményében azt írta: az MSZP vezetője ugyanazt a felelőtlen bevándorláspárti álláspontot képviseli, mint az Európai Unió bevándorláspolitikája, amely - mint fogalmaztak - mindenki számára jól láthatóan megbukott.