Nincs magyar gyanúsítottja az ausztriai menekültdrámának

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken.

Csiszér-Kovács Viktória elmondta: a rendőrség javaslatot tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására. Hozzátette, hogy az ügyben mintegy 20 további embert hallgattak ki tanúként.

A szóvivő arról nem beszélt, hogy pontosan hol fogták el a gyanúsítottakat. Beszámolt arról is, hogy házkutatásokat és lefoglalásokat is végeztek, de ezek helyszínét sem közölte.

A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében - tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória.

A szóvivő péntek este az MTI megkeresésére azt is elmondta, hogy a négy gyanúsított egyikénél - az afgán állampolgárnál - találtak magyar személyazonosító okmányt, de az illető nem magyar állampolgár.

Arról is tájékoztatott, hogy a rendőrség a négy gyanúsított közül hármat európai elfogatóparancs alapján, a negyediket saját felderítés alapján fogta el.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyészség kiemelt ügyként kezeli az eljárást, a nyomozás felett a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol.

Ideiglenes határellenőrzést szorgalmaz a burgenlandi tartományi vezető

Ideiglenes határellenőrzés bevezetését szorgalmazta a burgenlandi tartományi vezető a migránsok ausztriai tragédiája nyomán a pénteken Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta öt pontból álló cselekvési tervét is a menekültválság enyhítésére.

Hans Niessl, Burgenland szociáldemokrata vezetője a programot ismertetve nulla toleranciát hirdetett az embercsempészet ellen és a tartományi rendőrség túlterheltsége miatt további száz rendőr Burgenlandba való átirányítását  javasolta.

A politikus által összeállított azonnali cselekvési terv része továbbá a hadsereg támogató műveleti bevetése, és a határ környékén történő személyellenőrzés megerősítése.

Az osztrák rendőrség délelőtt még arról számolt be, hogy három embert - egy magyar és két bolgár állampolgárt - vettek őrizetbe Magyarországon.  Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban közölte: a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik. Négy ember ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki - tette hozzá.

Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak egy teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A járműben menekültek holttestére bukkantak, egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható. (MTI/EPA/Roland Schlager)

Parndorf, 2015. augusztus 27.
Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálják a teherautót az A4-es autópályán Pandorf közelében. (MTI/EPA/Roland Schlager)



A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nem sokkal készőbb arról adott hírt, hogy munkatársaik három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár - tette hozzá az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken.



Csiszér-Kovács Viktória elmondta: a rendőrség javaslatot tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására. Hozzátette, hogy az ügyben mintegy 20 további embert hallgattak ki tanúként. A szóvivő arról nem beszélt, hogy pontosan hol fogták el a gyanúsítottakat.

Beszámolt arról is, hogy házkutatásokat és lefoglalásokat is végeztek, de ezek helyszínét sem közölte. A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében - tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyészség kiemelt ügyként kezeli az eljárást, a nyomozás felett a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol.

Legális európai menekültútvonalat szorgalmaz az osztrák belügyminiszter 

Legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben az osztrák belügyminiszter a Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására.

A miniszter egyúttal köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a teherautó csomagterében talált 71 halott bevándorló tragédiájának ügyében végzett hatékony munkáért.

 Szombaton döntenek Kecskeméten az előzetes letartóztatásról 

Az ausztriai A4 autópályán hagyott, 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben csütörtökön őrizetbe vett három bolgár és egy afgán állampolgár ügyében a Kecskeméti Járási Ügyészség indítványozza a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, amelyről szombaton dönt a bíróság - tájékoztatta a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t.

Sárközy Szabolcs közleménye szerint, a Kecskeméti Járásbíróság 13 óra 30 perckor, nem nyilvános ülést tart, amelyen dönt az ügyészség indítványáról.

Az ülést követően Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke és az Országos Bírói Tanács soros elnökhelyettese, valamint Sárközy Szabolcs a helyszínen sajtótájékoztatót tartanak, melynek témája az ülésen hozott határozat ismertetése, valamint a migráció következtében a bíróságokra háruló növekvő munkateher bemutatása.

Gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra Budapesten

Budapest, 2015. augusztus 28. Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke mécsest gyújt a migránsok ausztriai tragédiájának áldozataira emlékezve a Keleti pályaudvar előtt Budapesten 2015. augusztus 28-án este. MTI Fotó: Kovács Tamás