Jégbüfé után talpig feketében

Egyesek a gyerekkoruk megszokott ízei, mások a retró hangulat miatt jártak a Ferenciek terén található cukrászdába. De találkahelyként, talán mindenkinek az életében játszott valamilyen szerepet a Jégbüfé a 7-es busz megállójánál.

Nehéz pillanatokat élnek át mostanában a legendás Jégbüfé dolgozói. Bár a cukrászda a maga lepattantságával lopta a vendégek szívébe magát, mégis sokan elismerik, valóban megérett egy felújításra. A hangsúly a felújításon van – mondta a hirado.hu-nak Papp Antalné üzletvezető. Szombat este mindenesetre határozatlan időre bezárja kapuit a pestiek egyik kedvenc találkozóhelye. "Szombaton én elbújok a vendégek elől, és azt gondolom, sírni fogok – tette hozzá. A bezárás lehetősége öt éve lebegett a fejünk felett, életem legnehezebb pillanata mégis azt volt, amikor kiosztottam a felmondóleveleket" – mondja az üzletvezető, aki 24 évesen, pultosként került a cukrászdába.



Papp Antalnét a vendégek legnagyobb része személyesen is ismeri: „Egyszer a 4-es villamoson utaztam, amikor valaki rám mutatott és felkiáltott, itt van a Jégbüféből az eladó. Rengeteg visszatérő vendégünk van, közismert személyiségek, de külföldiek is gyakran jönnek el hozzánk" – mesélte. Elmondta: van egy Amerikában élő magyar házaspár, aki rendszeresen nálunk vásárol, és most, hogy hosszabb ideig vannak Magyarországon, hetente betérnek. „Nemrég egy csokor virágot is kaptunk tőlük” - árulta el.

Az évek során több átalakításon esett át az üzlet, a kínálat viszont nem nagyon változott. Még mindig a krémes, a túrós táska, a búrkifli és a sajtos pogácsa a legkelendőbb. "A sajtos pogácsánk receptjét már többen próbálták elkérni tőlünk" – büszkélkedik az üzletvezető bizonygatva, hogy az még mindig verhetetlen, csakúgy, mint a saját recept alapján készült gofri. Dér István immáron harminc éve készíti, gyakran az utcán állnak érte sorba. "Amikor szabadságon van a kollégánk, megpróbálkozunk mi is a recept alapján elkészíteni a gofriját, de sohasem lett ugyanaz az íze – ismeri el Papp Antalné. - Kell hozzá az emberi tényező.”

Nosztalgikus kínálattal várja az utolsó napokban vendégeit a Jégbüfé: elővették az igazi, hagyományos receptek alapján készített rigójancsit, a különféle krémeseket, a túrós táskát és a búrkiflit. A hírre, hogy bezár a Jégbüfé, még a szokásosnál is nagyobb tömeg lepte el a keskeny kis boltot. "Kedd óta mindennap hosszú sorban állnak a süteményes pult előtt, de szerencsére mindenki nagyon megértő és türelmes" – jegyzi meg az üzletvezető. "Hogy az üzlet végleg bezár-e, még mindig nem tudni. Keressük a megoldást arra, hogy ne csak Budán, hanem valahol Pesten is üzemelni tudjunk" – jelentette ki reménykedve.



A Ferenciek terén található, ma már igazi retró cukrászdának minősülő Jégbüfé 1952-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Talponálló helyként üzemelt, ahol az emberek a pultot támasztva hatalmas üvegablakokon át nézhették a 7-es busz megállójának népét, a város egyik legnyüzsgőbb forgatagát. Nevét elsősorban a nyitáskori profilnak köszönheti: fagylaltot, jégkrémet és parfét árultak benne. Az első igazi kiugrás az 1958-as brüsszeli világkiállítás díja volt, amelyet egy gyümölcsös süteménnyel, az ún. brüsszeli tortával nyertek el. Ez a sütemény azóta már nincs a kínálatban. Nem úgy, mint a Budapest torta. A narancsos-csokoládés édesség a mai napig kizárólag ebben a belvárosi cukrászdában volt kapható.

A Jégbüfének a legendás Republic együttes is emléket állított A madárjós vakáción című dalával.