Bukarest megerősíti a román-szerb határ védelmét

A bukaresti hatóságok megerősítik a román-szerb határ védelmét - jelentette be Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető román miniszterelnök-helyettes csütörtökön. A határra további, éjszakai megfigyelésre alkalmas műszaki eszközöket telepítenek.

Oprea több mint 30, a rendkívüli helyzetek kezelésében illetékes intézmény vezetőjével tanácskozott a kormány székházában az ország határai közelében zajló migrációs jelenségről, azokról az esetleges kockázatokról, amelyekkel Románia szembesülhet az európai migrációs válság miatt.



Románia határainak több mint 2000 kilométernyi szakasza egyben az Európai Unió határa is, ennek negyedét - 546 kilométert - teszi ki a román-szerb határ. Románia valamennyi nemzetbiztonsági feladatokat ellátó intézménye összehangolt módon részt vesz a román-szerb határ védelmének megerősítésében, további, éjszakai megfigyelésre alkalmas műszaki eszközöket telepítenek - közölte a tanácskozás után a román kormányfő-helyettes.

Gabriel Oprea megjegyezte: megelőző intézkedésekről van szó, Románia egyelőre nem szembesült bevándorlási hullámmal, a migrációs adatokban nem mutatkozott növekedés.

Romániában hat központ áll készenlétben a menedékkérők ideiglenes elszállásolására, 1500 embert tudnak befogadni. Jelenleg a helyek 20 százaléka foglalt, de szükség esetén Románia kész bővíteni a rendelkezésre álló infrastruktúrát - tájékoztatott Oprea.

"A migrációs hullámnak súlyos társadalmi, gazdasági és biztonsági következményei vannak az európai országokban. Ilyen körülmények között nemzeti érdekeink pragmatikus érvényesítésén túl szolidárisaknak is kell lennünk európai partnereinkkel" - hangoztatta Gabriel Oprea, anélkül, hogy kifejtette volna, milyen szolidaritási gesztusokra utal.

A Digi 24 hírtelevízióban Gabriela Leu, az ENSZ menekültügyi szervezetének romániai szóvivője elmondta: a román hatóságok év eleje óta 900 menedékkérelmet regisztráltak és 300-at hagytak jóvá, többségüket szíriai állampolgárok adták be.