Második legmelegebb nyarát éli át Ausztria

Az országban 250 éve jegyzik az időjárás alakulását, azóta csak egyszer volt a mostaninál nagyobb hőség.az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet közlése szerint. Németország számára a harmadik legmelegebb nyár az idei.

Ausztriában a hőmérséklet 2,5 Celsius-fokkal haladta meg a hosszú távú átlagot, így ez a második legmelegebb nyár 2003 óta, amikor 2,8 Celsius-fokkal mértek melegebbet az átlaghőmérsékletnél. Egyes helyszíneken, például St. Pöltenben és Linzben még a 2003-as adatokat is felülmúlta az idei nyár. A hőmérséklet változásait 1767 óta mérik Ausztriában.



Németországban, ahol több mint 130 éve végeznek felméréseket, a német meteorológiai szolgálat (DWD) szerint az idei nyár 2,2 Celsius fokkal volt melegebb az átlagosnál. A dpa jelentése szerint megdőlt a német melegrekord is: a bajorországi Kitzingenben július 5-én, majd augusztus 7-én is 40,3 Celsius fokot mértek.

Az adatok a meteorológiai nyárra vonatkoznak, amely júniustól augusztusig tart. A naptár szerint a nyár szeptember 22-ig tart. A július idén minden idők legmelegebbje volt Ausztriában is: hőmérséklete mintegy 3,1 Celsius-fokkal volt az átlag felett.

A nagyon meleg, vagyis a 35 Celsius-fok feletti napok száma is magasabb volt az átlagosnál. Bécsben például 15 ilyen nap volt, ami háromszorosa az eddigi, 2013-as rekordnak. Ez a rekord megdőlt Linzben, St. Pöltenben, Bregenzben és Kismartonban is.

A meleg extrém szárazságot is hozott, az átlagnál 20 százalékkal, egyes területeken 43 százalékkal kevesebb eső esett. 1911 óta ez volt a legszárazabb nyár. Burgenlandban és Bécsben pedig a legnaposabb is: 20 százalékkal több volt a napsütéses órák száma az átlagosnál - írja a wetter.at internetes oldal.