A radarfelvételek bizonyítják a náci aranyvonat létét?

A lengyel hatóságok majdnem 100 százalékig biztosak abban, hogy megtaláltak egy föld alá rejtett náci páncélvonatot a délnyugat-lengyelországi Walbrzych közelében. "Kilencvenkilenc százalékig biztos vagyok benne, hogy létezik a vonat, de egyelőre megállapíthatatlan, hogy mit tartalmaz a rakománya" - jelentette ki pénteki varsói sajtótájékoztatóján Piotr Zuchowski, a lengyel kulturális és nemzeti örökségi miniszter helyettese, a lengyel műemlékvédelem vezetője.

Elmondása szerint látta a georadar-felvételeket "és tényleg úgy néz ki, mint egy páncélvonat". A képeken egy több mint 100 méter hosszú páncélozott vasúti szerelvény körvonalai rajzolódnak ki a föld alatt. Mint mondta, peronok és ágyuk körvonalai is kivehetők. A fotók jelentik az első hivatalos bizonyítékát annak, hogy létezik egy föld alá rejtett náci páncélvonat - közölte.

A vasúti szerelvényt megtaláló amatőr kincsvadászok szerint arról a legendás náci páncélvonatról van szó, amely 1945-ben tűnt el a környéken összerabolt kincsekkel a vagonokban.



Az a körülmény, hogy páncélvonatról van szó, arra utal, hogy értéket képviselő tárgyak lehetnek rajta. "Ezek lehetnek műkincsek, ékszerek, de akár olyan levéltári anyagok is, amelyeknek létéről tudtunk, de amelyeket nem ismerünk" - mondta a miniszterhelyettes, aki rendkívülinek nevezte a felfedezést.

Elmondta azt is, hogy a nyomravezető első információ egy, a vonat elrejtésében részt vevő személytől származik, aki a halálos ágyán beszélt a szerelvényről és egy hevenyészett vázlatot is készített a fellelési helyről. A miniszterhelyettes semmi egyéb információt nem árult el ezzel kapcsolatban.

New Yorkban a Zsidó Világkongresszus (WJC) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a náci vonaton esetlegesen talált minden értéket a jogos tulajdonosának kell visszajuttatni. "Nagyon reméljük, hogy a lengyel hatóságok minden szükséges lépést megtesznek arra az esetre, ha a vonaton haláltáborba küldött zsidóktól rabolt tárgyakat találnának" - hangsúlyozta Robert Singer, a WJC vezetője.

Piotr Zuchowski óva intett mindenkit a spontán kincsvadászattól, mondván, hogy a szerelvényen veszélyes katonai felszerelések, például robbanószerek is lehetnek, és könnyen meglehet, hogy a vonat környékét aláaknázták. A miniszter felszólította a környéket az elmúlt napokban ellepő amatőr kincsvadászokat, hogy azonnal hagyjanak fel az ásással, mert azzal veszélybe sodorhatják testi épségüket.

A helyi média beszámolói szerte Lengyelországból érkeztek kincsvadászok a legendás náci aranyvonat feltételezett helyére, és több ponton is illegális ásatások kezdődtek. Pénteken rendőrök járőröztek a Walbrzych-Wroclaw vasútvonalon, amelynek 65-ös kilométerjelzésénél gyanítják leginkább a helyét. Egész nap emberek tucatjai keresték a befalazott alagút bejáratát a vasútvonal mentén.

A miniszterhelyettes közlése szerint megtették az első lépéseket a lelőhely biztosításához, de mindenekelőtt arról akarnak megbizonyosodni, hogy nincs robbanásveszély.  Andrzej Gaik idegenvezető, aki sokáig maga is kereste a hírhedt aranyvonatot, azt mondta, hogy fél évig is eltarthat, amíg teljesen kiássák a földből a szerelvényt. Több szakértő úgy véli, a 70 éve az alagútban elrejtett vonat valószínűleg csak katonai felszerelést tartalmaz.

A vonat megtalálását egy lengyel és egy német kincsvadász jelentette be a múlt héten, biztosítékot kérve a hatóságoktól arra, hogy megkapják a megtalált érték 10 százalékát, amely a lengyel törvények szerint jár nekik.

A hagyomány szerint a kérdéses vonat 1945-ben tűnt el, tele volt az akkori német városban, Breslauban, (ma Wroclaw) összerabolt kincsekkel. A vonat az alsó-sziléziai hegyvidéken fekvő Ksiaz vára közelében betért egy alagútba, ahonnan soha nem jött ki. Az alagutat később lezárták, és a helyet elfelejtették.

Walbrzych közelében a második világháború idején működött egy földalatti ipari létesítmény szerteágazó alagútrendszerrel, mivel a háború végső szakaszában végrehajtott heves bombázások miatt az ipari termékeket a föld alatt kellett raktározni.