Suttyomban szállították Galgamácsára az azbeszthulladékot

A törmelék 90 százalékát már elszállították, de még 3 ezer tonna veszélyes anyag maradt az egykori cementgyár helyén, Lőrinciben. Az azbeszttel szennyezett építési törmelék egy részét előbb Inotára, majd az Aszód, Galgamácsa és Iklad között lévő telepre szállították. Az inotaiak tiltakoztak a veszélyes anyag ottani elhelyezése ellen, a galgamácsaiak azonban nem is tudták, mit hordanak a teherautók – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Zagyvaszántó és Lőrinci határában a 70-es évek elejétől azbesztiparral foglalkozó gyár működött Eternit néven. 2004 óta az azbeszt Magyarországon veszélyes hulladéknak minősül; a gyárat bezárták, a céget felszámolták.

A helybeliek még azt mondják, minden héten hallani egy újabb daganatos megbetegedésről.

"ETERNIT" felirat az egykori cementgyár kerítésén a Heves megyei Lőrinci selypi városrészében. (MTI-fotó: Komka Péter)



Néhány hónappal ezelőtt jelentette be Szabó Zsolt fejlesztésért és klímapolitikáért felelős államtitkár, hogy elszállítják a törmeléket a gyár területéről, ugyanis a korábbi tulajdonos nem szakszerűen bontatta el az épületeket: előbb kiválogatták a vasat és a fémhulladékot, ezért összekeveredett az azbeszt és az építési törmelék.


Mintegy 20 ezer köbméter az építési törmelék, és mintegy 8 ezer köbméter az alatta lévő föld, melyet szeretnének elszállítani egy zárt depóba. A tervek szerint szeptember végére a helyszín normál iparterületté válik.

Májusban még Inotára hordták a veszélyes anyagot, de a helybeliek tiltakozása miatt leállították a szállítást. Ezután a Lőrincitől 25 kilométerre lévő aszód-galgamácsai veszélyeshulladék-lerakó telepre szállították az azbeszttörmeléket. Az aszódiak és a galgamácsaiak nem tudták, mit hordanak a teherautók, miközben az utóbbi másfél hónapban a fuvarok megszaporodtak – vázolta Ecker Tamás, Galgamácsa polgármestere.

A hatályos jogi szabályozás szerint egyébként nem kell tájékoztatni a lakosságot, a hulladéklerakó ugyanis nem önkormányzati tulajdon – magyarázta.

A helybeliek húsz éve együtt élnek a lerakóval, eddig egyetlen vis maior eset sem történt – tette hozzá Ecker Tamás. Kiemelte, senki sem örül, ha a közelében azbeszthulladékot helyeznek el. Arról tájékoztatták őket, hogy palatető- és palahulladékról van szó, az azbesztszálakat műgyantával és más kémiai anyagokkal megkötötték. Emellett mosókapukat állítottak fel, a gépjárművek ürítés után áthaladnak rajtuk.
Azbeszt - Hajnal-táj

Lőrinciben, ha az utolsó azbesztes kamion is elhagyja a települést, kicserélik a talajt. Így lesz teljes az azbesztmentesítés. Ennek ellenőrzésére szeptember 21-e után utólagos monitoringot terveznek.