Obama és Merkel tárgyalt az ukrán helyzetről

Az amerikai elnök és a német kancellár telefonon egyeztettek: az Egyesült Államok álláspontja szerint a kijevi kormány a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodásokkal összhangban teljesíti kötelezettségeit, és Moszkvának is ezt kell tennie.

Obama és Merkel véleményt cserélt a közelmúltban ismét fellángolt erőszakról Kelet-Ukrajnában, a szembenálló feleket elválasztó vonal térségében. Az amerikai elnök azt az álláspontot képviselte, hogy ez a Moszkva-barát szakadárok miatt történt.

A Fehér Ház szerint Barack Obama felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna előrehaladásra törekszik kötelezettségei teljesítésében a minszki megállapodásokkal összhangban, és Oroszországnak is ezt kell tennie.

Az amerikai elnök emellett támogatásáról biztosította az európai menekültválság megoldására irányuló német erőfeszítéseket.



Kijev szerdán arról tájékoztatott, hogy az utóbbi néhány nap viszonylagos nyugalma után ismét fokozták támadásaikat tiltott nehéztüzérségi fegyverek bevetésével az Oroszország által támogatott szakadár erők Kelet-Ukrajnában. A közlemény szerint előző nap összesen 92-szer sértették meg a szakadárok a tűzszünetet. A harcokban két katona esett el, és 10 sebesült meg. A hadműveleti parancsnokság beszámolt arról, hogy a Donyeck környékén lévő katonai állásokat is támadták a februári minszki egyezményben tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű nehéztüzérséggel, továbbá 122 milliméteres lövedékek csapódtak be Avgyijivka település lakónegyedeiben is.

Dmitro Timcsuk katonai szakértő, a kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője szerint az utóbbi napokban a szakadárok mintegy másfél ezer újabb fegyveressel - javarészt Oroszországból érkezett zsoldosokkal - egészítették ki Donyeckben állomásozó erőiket, valamint egyéb fegyverzetek mellett három, Oroszországból "átdobott" T-80-as harckocsit is a megyeközpontba irányítottak. Luhanszknál 15 harckocsit és 34 egyéb páncélozott harcjárművet, illetve tüzérségi rendszert, a két megyeközpont között lévő Vuhlehirszk településnél pedig tíz harckocsit vontak össze.