Lánczi Tamás úgy látja, hogy súlyosbítja a migrációs válságot az EU

Nemhogy kezelni nem tudja, de súlyosbítja a migrációs válságot az Európai Unió – jelentette ki Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Példaként említette Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentését, miszerint Európa mindenkit szívesen lát. Követendő magatartásnak a bizottsági elnök azt tartja, ha valaki kimegy a Calais melletti menekültekhez, és generátort visz nekik, hogy tölteni tudják a telefonjaikat és tudjanak zenét hallgatni. Ez olyan üzenet a harmadik világban élőknek, hogy nyugodtan lehet még jönni, Európa tárt karokkal várja őket – vonta le a következtetést.

Úgy vélekedett, Angela Merkel tegnap tett kijelentése is súlyosbítja a helyzetet. A német kancellár azt mondta, Szíriából, Irakból és Afganisztánból bárkit befogad az Európai Unió. Ezekben az országokban körülbelül 70-80 millió ember él, jelenleg Törökországban mintegy 2 millió szír táborozik. Ők is olvassák ezeket a nyilatkozatokat, hozzájuk is eljutnak ezek a kijelentések. Ez egy felhívás a táncra, hogy lehet jönni – fogalmazta meg.



Ha már kezelni nem tudja az Európai Unió a problémát, legalább ilyen nyilatkozatokat nem kellene tenni, mert ez csak elmérgesíti a helyzetet – szögezte le.

Afganisztánban 40 éve háború van. Szinte lehetetlen, hogy most jutott eszükbe az afgánoknak elindulni. Szíriában is 2011 óta polgárháború dúl. Azért látni kell, nem arról van szó, hogy emberek csoportja a világ számos pontján úgy érezte, most kell elindulni. Ehhez az kellett, hogy az Európai Uniónak teljesen elhibázott bevándorláspolitikája legyen. 2012-ben jelentősen lazított a szabályokon. Olyan lehetőségeket teremtett, melyeket az embercsempészek meglovagoltak, és elkezdték szállítani a világ minden pontjáról – Közép-Afrikától Srí Lankáig – a bevándorlókat – mondta Lánczi Tamás.

Az a bevándorláspolitika, ami eddig volt az Európai Unióban, ma már biztosan tarthatatlan. Lennének eszközök az Európai Unió kezében: stabilizálni kellene a küldő országokat, meg kellene erősíteni Európa határait, és nem kompként működtetni a parti őrséget Olaszországban. Az unió elitjét azonban fogva tartja egy téveszme, ami súlyosbítja a jelenlegi helyzetet – érvelt a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

 

Ha kimondjuk azt a doktrínát, miszerint, ha bajba került valaki a harmadik világban, mi azt befogadjuk, legyünk tisztában vele, hogy Afrikában és Ázsiában százmilliók fognak bajba kerülni. A megoldás azonban nem az, hogy Európába hozzuk őket, hanem helyben segítünk nekik az életfeltételek javításában. Európa nem képes több százmillió, nég csak több millió embert sem befogadni – magyarázta.

Európa borzasztóan álszent módon viszonyul ehhez a kérdéshez, és nem megoldást próbál keresni, hanem valamilyen ideológiának próbál megfelelni, melyet történelmi múltjából, homályos eszmékből vezet le. Európának nem az a feladata, hogy a világ összes szerencsétlen sorsú emberén segítsen – tette egyértelművé.