Felderítőgépet küld hozzánk a NATO

A szeptember közepére tervezett hadgyakorlatra egy E3A AWACS felderítőgépet telepít Magyarországra a NATO - tudta meg a Napi Gazdaság.

Az AWACS jelenléte azért sem mellékes a kiképzésen, mert a határaink közelében zajló orosz-ukrán háborúval kapcsolatos konfliktuskezelésre készülő NATO-egységek támogatásában szükség lehet információk gyűjtésére az ellenség légi és szárazföldi tevékenységéről és potenciáljáról.

A NATO AWACS (légi korai előrejelző és irányító rendszer) E-3 A típusú repülőgépe Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán. (MTI-fotó: Ujvári Sándor)

A NATO AWACS (légi korai előrejelző és irányító rendszer) E-3 A típusú repülőgépe Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán. (MTI-fotó: Ujvári Sándor)



A felderítőgépen kívül a gyakorlatra a pápai bázisrepülőtérre telepítenek még huszonkét légi járművet több NATO-tagállamból. Ezek között a lap szerint amerikai katonai gépek is lesznek, várhatóan katonai mentőhelikoptereket (MEDEVAC) is alkalmaznak majd a felkészítés során. Az úgynevezett Többnemzeti Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Kiképzésre (Combined Joint Personnel Recovery Standardisation Course - CJPRSC 2015) tizenkét országból négyszáz fős katonai személyzet is érkezik.



A felkészítésen gyakorolhatják a NATO-terminológia alapján FARP-nak (Forward Arming and Refueling Point) nevezett ideiglenes töltőhelyek felállítását és használatát, amelyeken a katonai helikopterek újrafegyverzése és feltankolása zajlik. A kiképzésben szerepet kap majd a Magyar Honvédség egyik legmodernebb képessége, az előretolt repülésirányító képesség (JTAC) is - írta a lap.