Ez vár néhány nap múlva a pedagógusokra

Néhány nap, és véget ér a vakáció. Elkezdődik a 2015/2016-os tanév, ami több változást is hoz. Például az általános iskolák első, második és immár harmadik osztályos tanulói is ingyenesen jutnak tankönyvhöz, a pedagógusok pedig újabb béremelést kapnak – hangzott el az M1 Iskolapad című műsorában.

A pedagógus-előmeneteli rendszer 2013-ban lépett életbe. A minősítési eljárás ma is lehetőséget ad az előrelépésre. A mesterpedagógus fokozat az egyik legmagasabb lépcsőfok az életpályamodellben.

Az, hogy életbe lépett az előmeneteli rendszer, ösztönzi a pedagógusokat az oktató-nevelő munka színvonalának az emelésére. Elvárja az önképzést, a folyamatos megújulást, és ehhez köti az anyagi és erkölcsi elismeréseket – mondta Szalainé Bíró Katalin, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium intézményvezetője.

Az életpályamodell bevezetése mellett két éve kezdődött a pedagógusok bérrendezése. Akkor a 2013 és 2017 közötti időszakra tervezett teljes béremelés 60 százalékát kapták meg a tanárok, a maradék 40-et négy évre osztották el.

Például egy 18 éve tanító, főiskolai végzettségű általános iskolai tanár 2013 elején bruttó 155 ezer forintos fizetést kapott. A 2013 szeptemberében indult bérfejlesztés után jutalékok nélkül már 231 ezer forint lett a fizetése. 2014 januárban a minimálbér is emelkedett, így 9 ezer forinttal nőtt a bére, szeptemberben pedig már 248 ezer forintot keresett. Ha pedig átesett a minősítésen, és a pedagógus II. kategóriába került, idén januártól már 273 ezer forint lett a fizetése.

Most szeptemberben újabb emelés lesz: minden pedagógusnak átlagosan 3,7 százalékkal nő a bére.

Lőrincz Éva, egy fővárosi iskola oktatási igazgatóhelyettese a műsorban azt nyilatkozta: mindenképp fontosnak tartja a béremelést. "Emberek vagyunk, nekem is van családom, gyerekem, akit nevelek, iskoláztatok, és bármennyire hivatás a mi szakmánk, úgy gondolom, hogy hivatástudatból önmagában nem nagyon lehet megélni. Nekünk ugyanúgy be kell mennünk a boltba" - érvelt.



Szeptembertől megkezdődik a tanárokat segítő dolgozók bérrendezése is. Akinek pedagógus végzettsége van, jelentős fizetésemelésre számíthat.

Idén szeptembertől a pedagógus végzettséggel rendelkező, oktató-nevelő munkát segítő alkalmazottak köre a pedagógus-életpálya részeként kapja a bérét. Így az ő javadalmazásuk jobb lesz. A nem felsőfokú vagy nem pedagógus végzettségű munkavállalók pedig a szakszervezetek és a szaktárca közötti megállapodás alapján részesülnek összesen 50 ezer forint béren kívüli juttatásban két alkalomra leosztva – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár.

A bérrendezés mellett folytatódik a tanárok bérrendezése is. Számítások szerint csaknem 30 ezren vehetnek részt a 2016-os eljárásokban. Akik sikerrel veszik az akadályokat, 2017. január 1-jétől automatikusan magasabb fizetési kategóriába sorolódnak.